PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mąka z Natuli do wypieku pizzy

Mąka z Natuli do wypieku pizzy

Małopolska Hodowlę Roślin poleca wyhodowaną przez siebie pszenicę ozimą Natula to produkcji mąki idealnej do wypieku pizzy. Okazało się, że mąką z tej odmiany posiada unikatowe właściwości pożądane w przemyśle gastronomicznym. Odmiana ta wyróżniona została w roku 2012 Złotym Medalem MTP Polagra Premiery.



Natula to odmiana pszenicy ozmej charakteryzująca się cechami jakościowymi pszenicy klasy konsumpcyjnej A. Jej specyficzne właściwości reologiczne nadają tej odmianie cechy, które umożliwiają wykorzystywanie mąki pochodzącej od tej odmiany do produkcji pizzy.

Przydatność odmiany na cele gastronomiczne determinuje wysoka liczba opadania (390s), wysoka zawartość glutenu (28proc.) jak również energia ciasta (115 cm2). Tak wysokie wartości badanych cech nie są optymalne do wypieku chleba, jednak do wypieku pizzy pozostają kluczowe ze względu na elastyczność ciasta podczas formowania spodu oraz w procesie szybkiego wypieku.

Jak to w uprawie pszenicy bywa, cechy jakościowe ziarna pszenicy zależą od wielu czynników w tym głównie środowiskowych, jak również determinowane są poziomem agrotechniki. Badania wykazały, że zwiększenie ilości nawożenia (poziom A2) powodował w tej odmianie wzrost zawartości glutenu do wartości nawet 31proc, co wzmacnia potencjał zastosowania surowca w postaci mąki z Natuli do produkcji pizzy.

Unikatowe właściwości tej mąki potwierdziły niezależne badania prowadzone wśród lokali gastronomicznych, którym przedstawiono różne rodzaje mąki dostępne na polskim rynku (typ 550) stosowanej do produkcji pizzy, a wśród nich mąkę z odmiany Natula. Zdecydowana większość rekomendowała mąkę tej odmiany jako dopasowaną do swoich potrzeb w zakresie jakości produkowanego ciasta.

Ponadto to czego nie da się przedstawić w postaci danych to smak i kolor ciasta przyrządzonego z mąki z tej odmiany. Wszystko to można uzyskać na bazie naturalnego surowca, bez dodatków substancji spulchniających, konserwujących i wzmacniających. Przy czym warto zaznaczyć, że większość oferowanych mąk do wypieku pizzy są wzbogacone proteazami i środkami konserwującymi.

Poza wartościami wypiekowymi z przeznaczeniem na pizzę odmiana Natula jest dostosowana do uprawy w naszych krajowych warunkach. Świadczy o tym chociażby fakt, że jest ona rekomendowana na rok 2014 na LZO w aż 11 województwach. Odmianę tą cechuje duża mrozoodporność, wysokie i stabilne plonowanie na terenie całego kraju. Co więcej posiada średnie wymagania glebowe oraz dużą odporność na choroby (rdzę brunatną i choroby podstawy źdźbła oraz choroby kłosa).

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.146.195.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!