Większość producentów nawozów nalistnych zaleca ich stosowanie od fazy 3 liści. Lepiej jednak stosować je nieco później, na początku krzewienia, ale wówczas o optymalne warunki podczas zabiegu dość trudno.

Większość pszenic w zależności od terminy siewu i regionu są w różnej fazie rozwojowej, większość jednak jest w fazie 2-3 liści. Warto zatem zastanowić się i rozważyć dokarmianie zbóż tymi podstawowymi mikroelementami.

Większość gleb uboga jest w te mikroskładniki stąd warto podać je roślinie, zwłaszcza gdy wyznaczamy sobie wysokie oczekiwania co do plonu.

W dokarmianiu zbóż w praktyce najczęściej zwraca się uwagę na trzy najważniejsze dla tej grupy roślin pierwiastki; mianowicie Mn, Cu oraz Zn.

Miedź wzmacnia ściany komórkowe, bierze udział w licznych procesach enzymatycznych, miedzy innymi w metabolizmie azotu w roślinie. Na każdą tonę wyprodukowanego ziarna, zboża pobierają około 8 g miedzi.

Mangan w uprawach zbóż bierze udział w reakcjach fotosyntezy, tworzenia chlorofilu oraz syntezie białek i witaminy C. Pszenica z plonem 8 ton ziarna pobiera około 700 g manganu.

Cynk jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju i plonowania zbóż, ponieważ bierze udział w metabolizmie azotowym, syntezie chlorofilu oraz wielu witamin C, B i D. Wpływa również na wzrost i rozwój roślin, stymuluje rozwój systemu korzeniowego, zwiększa odporność na susze i choroby oraz na mrozoodporność.

Jeżeli na to warunki pozwalają, jesienne zabiegi opryskiwania ozimin, możemy przeprowadzać do 2-3 tygodni przed końcem wegetacji jesiennej. Z praktyki wiemy, że ciężko to przewidzieć, kiedy ten moment nastąpi.

Zabieg dokarmiania jest szczególnie efektywny i zarazem wskazany, wówczas, gdy warunki wegetacji nie są optymalne, a zboża mają trudności w pobieraniu składników pokarmowych (susza, nadmierne opady, niskie temperatury).

Warto zaznaczyć, że warunki podczas zabiegu dokarmiania są istotne. Nie należy ich wykonywać w temperaturze poniżej 5ᵒC oraz gdy w najbliższych dniach zapowiadane są przymrozki.

Podobał się artykuł? Podziel się!