PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mieszanki zbożowe – jak siać i co?

Mieszanki zbożowe – jak siać i co? Mieszanki zbożowe to polska specjalność. Fot. K. Noworolnik

Autor: Małgorzata Tyszka

Dodano: 18-03-2016 12:05

Tagi:

Głównymi komponentami mieszanek zbożowych w Polsce są owies i jęczmień, do tego,  rzadziej co prawda, dochodzi pszenica. Podpowiadamy zatem, jakie są jeszcze możliwe mieszanki i w jakich proporcjach należy wykonywać ich siew, jeśli na pole można wjechać już teraz.



Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2014 r. areał, uprawy mieszanek zbożowych wyniósł 880,8 tys. ha, a łącznie z mieszankami zbożowo-bobowatymi – 921,7 tys. ha. Średni plon mieszanek jarych oceniany jest z kolei na 32,9 dt/ha.

Najwięcej wysiewa się ich we wschodniej i centralnej Polsce, mniej na zachodzie i południu. Mieszanki przeważnie uprawiane są zatem na gorszych stanowiskach i w gospodarstwach o mniejszym areale.
Warto wiedzieć, że ze względu na wartość paszową wysoką wartość ma mieszanka jęczmienia i pszenicy, którą poleca się z tego względu wysiewać na glebach lepszych i średnich. Z kolei na tych słabszych zalecane są mieszanki jęczmienia z owsem i pszenżytem lub owsa z pszenżytem.

Nie tylko istotne są mieszanki gatunkowe, lecz także i odmianowe. Jak wynika z metodyki integrowanej ochrony mieszanek zbożowych, wśród odmian znajdujących się na Listach Odmian Zalecanych w ubiegłym roku poleca się następujące pozycje:

- pszenica jara (Izera, KWS Toridon, Tybalt, Arabella, Struna, Ostka Smolicka),
- jęczmień jary (Ella, Iron, KWS Olof, Kucyk, Suweren, Soldo),
- owies oplewiony (Arden, Bingo, Haker, Krezus, Breton, Kasztan),
- owies nieoplewiony (Siwek, Nagus),
- pszenżyto jare (Dublet, Milewo).

Siew mieszanek powinien być wykonany możliwie wcześnie, gdyż rośliny będą miały wówczas większe szanse na wykorzystanie zapasów wody z gleby. W miarę jego opóźnienia powinno się zwiększyć gęstość siewu, gdyż osłabia on krzewienie się roślin, co pogarsza stopień zwarcia łanu.
O czym trzeba jeszcze pamiętać podczas siewu mieszanek? (dane z metodyki IOR)
- przygotowując materiał siewny mieszanek należy niezależnie od proporcji poszczególnych komponentów wziąć pod uwagę masę tysiąca ziaren i na jego podstawie obliczyć ilość potrzebnego materiału,
- udział poszczególnych komponentów w mieszance (np. 50 proc. jęczmienia i 50 proc. owsa lub 70 proc. jęczmienia i 30 proc. owsa) powinna być uzależniona od przeznaczenia (plon na paszę itp.),
- materiał siewny powinien być zaprawiony.

Normy wysiewu dla mieszanek zbożowych dla poszczególnych kompleksów glebowych (wysiew ziarna w kg/ha według metodyki IOR)

Pszenny dobry:
- jęczmień oplewiony (63–68) + pszenica (117–123),
- jęczmień nagoziarnisty (68–72) + pszenica (118–125),
- jęczmień oplewiony (40–42) + pszenica (73–76) + owies oplewiony (56–59).

Żytni bardzo dobry (zbożowo-pastewny mocny):
- jęczmień oplewiony (66–70) + pszenica (120–126),
- jęczmień nagoziarnisty (72–75) + pszenica (122–127),
- jęczmień oplewiony (42–44) + pszenica (78–82) + owies nagoziarnisty (54–58),
- jęczmień oplewiony (42–45) + pszenica (76–78) + owies oplewiony (58–62),
- pszenica (118–123) + owies oplewiony (96–100).

Żytni dobry (pszenny wadliwy):
- jęczmień oplewiony (66–70) + owies nagoziarnisty (88–92),
- jęczmień oplewiony (68–72) + owies oplewiony (95–100),
- jęczmień oplewiony (45–47) + owies nagoziarnisty (56–60) + pszenżyto (80–83).

Żytni słaby (zbożowo-pastewny słaby):
- jęczmień oplewiony (69–73) + owies nagoziarnisty (90–95),
- jęczmień oplewiony (74–77) + owies oplewiony (101–105),
- jęczmień oplewiony (47–50) + owies nagoziarnisty (58–63) + pszenżyto (84–87),
- jęczmień oplewiony (47–50) + owies oplewiony (64–68) + pszenżyto (84–87).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.31.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!