PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nie opóźniać terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę

Nie opóźniać terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę Kukurydza na kiszonkę w tym sezonie jest cięta wcześniej niż zazwyczaj; Fot. A. Kobus

Stres suszy w kukurydzy jest w wielu regionach bardzo widoczny. Rolnicy mają duży dylemat, kiedy dokonać zbioru, w jaki sposób zbierać tak wyschniętą zielonkę, a następnie jak ją zakisić.



W najsuchszych regionach kraju kukurydza na kiszonkę jest już zebrana. W wielu miejscach czeka jeszcze na zbiór i specjaliści radzą by nie przedłużać zbytnio terminu jej zbioru, bo można później mieć poważne problemy w rozdrobnieniu i ubiciu zbieranej biomasy. Źle ubita masa trudno się zakisza i kiszonka z niej utworzona później narażona jest na poważne straty jakościowe.

-Podstawową sprawą jest utrzymanie zawartości suchej masy w zakiszanym plonie w granicach 30-35 proc., a przy podeschniętych roślinach 33-36 proc. – radzi prof. Tadeusz Michalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Polskiego Związku Producentów Kukurydzy

- Nie należy opierać się na wizualnym wyglądzie roślin. Najlepiej rozdrobnić dokładnie kilka okazów i sprawdzić zawartość suchej masy w laboratorium - metodą suszarkową lub też w uproszczeniu - w suszarce mikrofalowej.

Profesor Michalski przypomina, że na średnią zawartość suchej masy wpływają:

a) proc. s.m. w łodygach z liśćmi (zielone części mają ok. 19-21 proc.; suche prawdopodobnie 26-30 proc.), - średnio: a = 28 proc.
b) proc. s.m. w kolbach (w dojrzałości mleczno woskowej 35-40 proc.; w dojrzałości woskowej 50-55 proc. - średnio b= 45 proc.
c) procentowy udział słomy (us) i kolb (uk) w plonie (najlepiej sprawdzić ważąc kilka roślin) np. 60 proc./40 proc., czyli us =60 proc.i uk=40 proc.

Przyjmując przybliżone dane, można obliczyć metodą procentu wagowego zawartość s.m. w całych roślinach, wg wzoru:
((a*us)+(b*uk))/100 = ((28*60)+(45*40))/100= (1680+1800)/100 = 34,8 proc.

Niestety, jak wynika z wielu doniesień, kukurydza często już przekroczyła wartość 35 - 40 proc. s.m. Pisaliśmy o tym wcześniej:

Czytaj: >>> Za sucha kukurydza na zakiszanie?

- Przy silnie podeschniętych roślinach dopuszczalna zawartość s.m. może mieścić się w granicach 35-40 proc., ale wtedy potrzebne jest bardzo dokładne rozdrobnienie i ugniecenie. Wspomagać można się dodatkiem wodnistych pasz zielonych czy np. wysłodków. Wskazany jest dodatek konserwantów: bakteryjnych przy wilgotniejszej masie lub kwasowych przy bardzo przesuszonej masie – radzi dalej profesor Michalski.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.71.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!