Z październikowego raportu USDA wynikało, że zbiory tego gatunku w Stanach to zaledwie 272,5 mln t - o ponad 100 mln t mniej w porównaniu z optymistycznymi, wiosennymi prognozami. Tegoroczny poziom produkcji jest jednocześnie o 13 proc. niższy w porównaniu z ubiegłym sezonem.

Jednak to nie poziom produkcji jest najbardziej niepokojący w przypadku amerykańskiego rynku (według statystyk produkcja w 2006 r. była niższa niż obecnie - 267,5 mln t), a wyjątkowo niski poziom zapasów na koniec sezonu. Będą one najniższe od 17 lat, w wysokości zaledwie 18,63 mln t. To kurczące się zapasy i wysoki poziom cen osiągany przez kukurydzę w transakcjach giełdowych budzi obecnie największe obawy - podaje FAMMU/FAPA.

Co jest powodem takiej sytuacji? Stany Zjednoczone w ostatnim dziesięcioleciu prowadziły konsekwentnie politykę dynamicznego rozwoju produkcji bioetanolu z kukurydzy. W bieżącym sezonie przeszło 40 proc. produkcji krajowej zostanie skierowane na cele biopaliwowe.