Zimujące chrząszcze rozpoczynają aktywność gdy temperatura powietrza przekracza 10 oC. Pierwszy osobnik odłowiony został w żółtym naczyniu (na Kujawach) i zaobserwowano go w zeszłym tygodniu podczas monitoringu szkodników na rzepaku, ale jak to powiedzenie mówi:  jeden skowronek wiosny nie czyni, poczekaliśmy by zanotować ich więcej.

Wczoraj i dziś zaobserwowaliśmy już wiele osobników żerujących na pszenicy ozimej.  
Dorosłe chrząszcze skrzypionek najczęściej żerują na najmłodszych częściach zbóż. Po kopulacji samica składa jaja najczęściej od połowy maja przez 5 do 7 tygodni - owalne, lśniąco-żółte jaja pojedynczo lub w krótkich rzędach na górnej stronie liści (w tym roku może to nastąpić wcześniej). Chrząszcze wybierają liście z dużą powierzchnią aymilacyjną, aby zabezpieczyć dobre odżywianie larw. W sprzyjających warunkach atmosferycznych jedna samica może złożyć 200-300 jaj.

Zabiegi chemiczne przeciwko skrzypionce wykonuje się w momencie gdy ilość larw przekroczy próg ekonomicznej szkodliwości i jest to:1-1,5 larwy na jednym źdźble: jęczmienia ozimego, pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i żyta i 0,5-1 larwy na jednym źdźble: jęczmienia jarego, pszenicy jarej, pszenżyta jarego i owsa.

Podobał się artykuł? Podziel się!