O zaletach siewów przewódkowych oraz agrotechnice ich uprawy pisaliśmy w poprzednim numerze "Farmera" w artykule "Czy warto siać przewódki?" Poniższa publikacja poświęcona charakterystyce odmian przewódkowych uzupełnienia rozpoczęty temat.

W Krajowym Rejestrze Odmian prowadzonym przez COBORU przewódki nie są w żaden sposób wyszczególnione, jednak informacje o tym możemy odnaleźć w opisach odmian, które są tworzone przez poszczególne firmy. Nie wszystkie bowiem formy jare nadają się do późnojesiennych siewów. O ich przydatności decyduje kilka cech. Wiele jednostek naukowych oraz same firmy hodowlano-nasienne prowadzą badania pod kątem przydatności poszczególnych odmian do siewów przewódkowych. Te, które najlepiej się sprawdzą, są przez firmy zalecane i taką właśnie adnotację umieszczają w opisach odmian.

Liczne badania w tym zakresie dowodzą, że zboża jare z cechą przewódki, wysiane jesienią, plonują wyżej w porównaniu do siewów wiosennych. Ustępują one nieco plennością typowym formom ozimym, ale za to ich ziarno odznacza się zdecydowanie lepszymi parametrami jakościowymi. Trzeba też przypomnieć, że wcześniej rozpoczynają wegetację, szybciej okrywają glebę i lepiej wykorzystują wodę pochodzącą z opadów zimowych. Ponadto szybciej (w terminie podobnym do zbóż ozimych) są gotowe do zbioru. Jesienny termin siewu wpływa pozytywnie na długość kłosa oraz masę 1 000 ziaren (MTZ). Przewaga przewódek w plonowaniu w stosunku do siewów wiosennych uwidacznia się szczególnie w przypadku suchej wiosny.

Wśród bogatej kolekcji przewódek największy wybór mamy w pszenicy jarej, nieco gorszy wśród pszenżyta jarego. Na rynku jest również dostępna jedna odmiana żyta. Poniżej przedstawimy opisy odmian, które mogą zostać wysiane jako przewódki.

PSZENICA JARA Nawra - odmiana jakościowa (grupa A). Posiada średnią odporność na rdzę, septoriozę plew i mączniaka, natomiast większą podatność na septoriozę liści. Rośliny są dość niskie, o średniej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średnio-wczesny. MTZ duża. Zawartość białka i glutenu w ziarnie średnia. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna. Hodowca: Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. Grupa IHAR.