Udział zbóż jarych w strukturze jest zdecydowanie niższy w stosunku do ozimych. W dalszym ciągu wielu rolników nie jest przekonanych do ich uprawy. Głównym powodem, dla którego tak się dzieje są niższe plony. Ci którzy je sieją, raczej nie robią tego celowo. Najczęściej wynika to z konieczności przesiania wymarzniętych ozimin. Mimo niższego potencjału plonowania, zboża jare osiągają wyższe parametry jakościowe (np. zawartość białka, liczba opadania). Wymiana materiału siewnego na kwalifikowany zdecydowanie podnosi szanse na ich uzyskanie.

Do najchętniej kupowanych odmian zbóż jarych Małopolskiej Hodowli Roślin należą:

Pszenica jara:

  • Harenda – odmiana chlebowa (B) średniowczesna, młoda (wpisana do Krajowego Rejestru Odmian w 2014 r.). Dobra wartość technologiczna ziarna. Dobre parametry technologiczne ziarna: wysoka masa 1000 nasion, dobre wyrównanie ziarna, duża gęstość ziarna w stanie zsypnym. Ma dużą odporność na rdzę żółtą. Rekomendowana jest do uprawy w 16 województwach.
  • Izera – odmiana chlebowa (A), przewódkowa. Wykazuje bardzo dobre cechy jakościowe – białko, gluten, wskaźnik sedymentacji. Ma dość dużą odporność na septoriozę plew i fuzariozę kłosów, zaś średnią odporność na brunatną plamistość liści (DTR) oraz septoriozę liści.

Owies:

  • Harnaś – młoda odmiana, przydatna do uprawy na terenie dziewięciu województw. Ma dość dużą odporność na septoriozę plew i średnią na mączniaka prawdziwego - liście rdzę wieńcową (koronowa) oraz helmintosporiozę. Wykazuje odporność na wyleganie, co jest ważną cechą w przypadku tego gatunku.
  • Siwek – odmiana nieoplewiona (naga). Sprawdza się na różnych  typach gleb na terenie całej Polski. Ma dość dużą odporność na mączniaka prawdziwego (liście) i wyleganie roślin.

Jęczmień jary :

  • Atico – odmiana pastewna o dwurzędowym kłosie cylindryczny o średniej zbitości i długości, ze słabym nalotem woskowym. Wykazuje dużą odporność na mączniaka, plamistości, pasiastość liści, rdzę jęczmienia oraz źdźbłową. Polecana do wysiewu w gospodarstwach ekologicznych.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!