Siew jęczmienia na zachodzie kraju wykonuje się w czasie od 10 do 20 września, w południowo-wschodnich regionach do 25 września. Jęczmień hybrydowy w siewie optymalnym przeprowadza się od 15 do 25 września.

Pszenica jest gatunkiem, który powinien wejść w okres spoczynku zimowego w fazie przynajmniej 4–5 liści, czyli musi być odpowiednio wcześnie zasiana. Najlepiej zrobić to w terminie od 15 do 20 września na północnym-wschodzie i na wschodzie kraju. Nieco później, bo 20-30 września, w centrum i w rejonie południowym, a z kolei od 20 września do 5 października w pozostałej części Polski.

Właściwy rozwój pszenżyta przebiega w średniej temperaturze dobowej 14ᵒC na początku okresu wegetacji i około 8ᵒC przy jego końcu. Takie warunki sprzyjają dobremu krzewieniu i właściwemu hartowaniu się roślin przed zimą. Pszenżyto w północno-wschodniej części Polski powinno być wykonane między 5 a 20 września. W regionie południowo-wschodnim, centralnym i północnym – 10-25 września, a zachodniej części Polski od 20 września nawet do 5 października.

Żyto wysiewane jest zwykle od 15 do 30 września, a w zachodnich częściach kraju kilka dni później. Siew żyta hybrydowego najlepiej jest przeprowadzić w regionie południowo-zachodnim od 20 do 30 września, a na terenach przedgórskich 15-25 września.