PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Oziminy „wysmalone” jeszcze przed opadami śniegu

Oziminy „wysmalone” jeszcze przed opadami śniegu

Autor: farmer.pl, mt

Dodano: 14-03-2013 12:43

Tagi:

Zagrożenie wysmalania plantacji jest dość możliwe. Proces ten jednak będzie miał charakter miejscowy. Warto będzie wtedy „uruchomić” jedną z form dolistnego dokarmiania, która pomoże dość szybko wznowić prawidłowość procesów życiowych w roślinie – mówi portalowi farmer.pl Piotr Hulanicki z firmy Kazgod.



W pierwsze połowie marca, po kilku dniach ocieplenia, przyszła ponownie zima.

- Jedynym niebezpieczeństwem pochodzącym z ostatnich tygodni, był fakt dość silnego wiatru wiejącego z prędkością 20-30 km/h, a w pasie nadmorskim więcej, podczas kiedy temperatura powietrza wynosiła -3 do -8°C. Rośliny nie były jeszcze - już w wielu miejscach okryte śniegiem, co mogło prowadzić do miejscowych wysmaleń roślin. Ta sytuacja trwała około 2-3 dni. Następnie rośliny przykrył padający śnieg - przypomina Hulanicki.

Jak zauważa specjalista, długa i w miarę ciepła jesień, umożliwiła osiągnięcie przez oziminy stanu właściwego do przezimowania.

- Stopniowe spadki temperatur w listopadzie pozwoliły na zahartowanie roślin. Proces ten z pewnością zachodził lepiej na plantacjach dobrze dokarmionych. Duża gęstość soku komórkowego mocno podnosi mrozoodporność roślin. Okres zimy dawał jednak dość stabilną ujemna temperaturę z okrywą śniegową. Rośliny ozime dobrze zahartowane z jesieni - radziły sobie znakomicie pod śniegiem. Pierwszy powiew wiosennej pogody dawał powolny wzrost temperatury. Nocne przymrozki powodowały powstawanie różnic w temperaturach dobowych nawet 10-15 stopniowych. To niezbyt komfortowa sytuacja dla roślin, która może prowadzić do unoszenia górnej warstwy gleby i prowadzić do mechanicznych uszkodzeń korzeni - zauważył Hulanicki.

Obraz ozimin po zejściu śniegów z pól okazał się być zadawalający. - Widać było na rzepaku, że pojedyncze liście zostały utracone, ale rozety były silne i krępe. Zboża wyraźnie uległy przebarwieniom związanym z silnym odwodnieniem i zagęszczeniem soków - co de facto pomogło im przetrwać zimę - dodaje. Oby ta sytuacja nie uległa zmianie po tym jak na dobre zakończy się zima.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Marioo 2013-03-15 07:09:19
    U mnie w okolicy to dość mocno wysmoliło przewaznie pszenice zrobiła sie mocno bura zobaczymy jak bedzie pozniej ale moze miec to juz wpływ na plon Mazowieckie
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.183.100
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!