Mrozoodporność jest jednym z najważniejszych elementów zimotrwałości i jest zdolnością roślin do przetrwania krótkich okresów dużego spadku temperatury bez negatywnych konsekwencji szczególnie zamarzania wody w komórkach i zniszczenia żywotnych tkanek umożliwiających rozwój wegetacji wiosennej. Najmniejszą mrozoodpornością charakteryzuje się: jęczmień ozimy -15 st. i rzepak ozimy -13 do -15 st.C

Śnieg to najskuteczniejsza ochrona ozimin przed mrozem i wiatrem. Bezpieczna jego grubości to 8 - 12 cm. Przede wszystkim chroni najważniejszy element zbóż - węzeł krzewienia, a u rzepaku ozimego pąk wierzchołkowy. Przy dużym uszkodzeniu rośliny zamierają. Te, które przetrwają są słabe i nawet niewielki spadek temperatur po wznowieniu wegetacji doprowadza do ich zamierania.  

Przy obecnym układzie pogody rośliny nie są narażone na najgroźniejsze zjawisko wysmalania. Wiejące wiatry potęgują transpirację roślin, ale dodatnie temperatury pozwalają korzeniom uzupełnić straty wody. Tak więc, obecna aura nie stanowi zagrożenia dla ozimin. 

Zapraszamy do dyskusji o stanie ozimin na Forum Farmera

Podobał się artykuł? Podziel się!