PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Plonowanie odmian żyta – 2013 r.

Plonowanie odmian żyta – 2013 r.

Autor: farmer.pl, mt

Dodano: 12-09-2013 14:50

Tagi:

Wysiew żyta wykonuje się zwykle od 15 do 30 września wiele zależy jednak od regionu. Na zachodzie kraju termin ten może być opóźniony o kilka dni. Żyto hybrydowe wysiewane jest w południowo-zachodniej Polsce od 20 do 30 września .



Żyto nie jest wymagające pod względem stanowiska i przeważnie wybierane jest na te gleby, na których nic innego się nie udaje. Gatunek ten dobrze radzi sobie z trudami zimy. Można było to zaobserwować zwłaszcza w roku 2012, kiedy to plantacje żyta na wiosnę praktycznie jako jedyne, były zielone, a pozostałe często kwalifikowały się do likwidacji.


Co może odstraszać od tego gatunku? Niestety w tym sezonie jego cena. Żyto podczas żniw kosztowało poniżej 400 zł/t netto, teraz ta cena wzrosła do nieco ponad 440 zł/t, ale nadal jest za niska. Dla porównania żyto konsumpcyjne w analogicznym czasie roku ubiegłego kosztowało 700 zł/t, a w roku 2011 - 800 zł/t. Jak będzie w nowym sezonie? Trudno na razie wyrokować, a rolnik i tak musi teraz podjąć decyzję i zainwestować w produkcję.

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych przyszedł z pomocą producentom w wyborze odmiany żyta i opublikował wstępne wyniki plonowanie tego gatunku na podstawie Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego. Wynika z niego, że żyto dało w tym roku niższy plon niż w ubiegłym i 2011 r.

Jako wzorzec w roku 2013 posłużyła średnia z dziewięciu odmian populacyjnych. Na poziomie przeciętnym agrotechniki (a1) wzorzec dał plon 61,6 dt/ha, a na poziomie zaawansowanym (a2) - 72,1 dt/ha.

Wśród odmian populacyjnych najlepiej poradziły sobie w a1 takie odmiany jak: Domir - 103 proc. wzorca, Stanko - 102 proc. wzorca, Armand i Horyzo - 101 proc. wzorca. Na poziomie a2: Stanko i Horyzo - 102 proc. wzorca, Domir - 101 proc. wzorca.

Wśród odmian mieszańcowych najwyższy plon w a1 dały: SU Satellit - 124 proc. wzorca, SU Stakkato - 122 proc. wzorca, Palazzo - 121 proc. wzorca, na poziomie a2: SU Stakkato - 122 proc. wzorca, Palazzo - 121 proc. wzorca i Brasetto - 120 proc. wzorca.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.173.9
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!