PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Postępuje hartowanie się ozimin

Postępuje hartowanie się ozimin Fot. A. Kobus

Pogoda od ostatniej dekady listopada stopniowo hartuje oziminy. Przymrozki nareszcie przyhamowały rozpędzoną wegetacje, wstrzymały rozwój szkodników i chorób. Póki co, następstwo takich zdarzeń należy traktować jako dość dobry scenariusz dla ozimin. Oby tak dalej.



Oszronione z rana pola, a następnie słoneczny dzień to dobry znak dla tegorocznych ozimin. Oznacza to, bowiem, że pogoda sprzyja hartowaniu się roślin. Za nami już noce z przymrozkami, a nawet już mrozami. Tydzień temu w niektórych regionach kraju termometry zanotowały w nocy nawet –10°C. Przy czym spadki temperatur nie przyszły gwałtownie, tylko stopniowo z dnia na dzień się pogłębiały. To dobry scenariusz dla ozimin, zwłaszcza dla tych nadmiernie rozwiniętych. Przyhamowało to bowiem rozpędzoną przez wyjątkowo wysokie jesienne temperatury wegetację i ograniczyło rozwój często licznych szkodników, a także chorób.

Hartowaniu ozimin sprzyja stopniowy spadek średnich temperatur powietrza, z dniami słonecznymi i wyraźnie chłodniejszymi nocami. W takich warunkach dochodzi do zagęszczania soku komórkowego, co ma gwarantować odporność roślin na poważne mrozy. To proces bardzo złożony i długotrwały. O jego przebiegu i stopniu zahartowania roślin zadecyduje oczywiście dalsza pogoda. Patrząc na prognozy długoterminowe nie mamy na razie co narzekać. Wszak w czasie weekendu temperatury mają dojść nawet do +10°C, to jednak w przyszłym tygodniu ponownie ma wrócić aura z przymrozkami w nocy.

Dobry scenariusz byłby również taki, jeśli po przyhartowaniu roślin, a przed solidniejszymi mrozami spadłby śnieg. Najkorzystniej, jeśli pokryłby on oziminy przynajmniej dziesięciocentymetrową warstwą. Niestety ostatnie lata pokazały, że tego śniegu mamy jak na lekarstwo. Miejmy nadzieje, że w tym roku zima pozytywnie nas zaskoczy, a wrażliwe, mocno uwodnione w czasie jesieni rośliny, niestety często z nieidealnym pokrojem, wyjdą z niej bez szwanku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.221.147.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!