PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Problem z przechowywaniem ziarna

Problem z przechowywaniem ziarna

Rolnicy mają w tym sezonie problemy z przechowywaniem ziarna zbóż – mówi portalowi farmer.pl Rafał Mładanowicz, prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż.



W naszym kraju jest sporo producentów rolnych, którzy nie mają rozbudowanej infrastruktury magazynowej.

- Podczas żniw zbierali ziarno zbóż, które nie było do końca suche, o wilgotności 15,5-16 proc. myśląc, że jakoś to będzie i nie będzie konieczności dosuszania zboża. Jednak już teraz widać, że się przeliczyli. Do skupów bardzo często trafia obecnie ziarno ze specyficznym zapachem, nie dosuszone - zauważa Mładanowicz.

Problemem jest też obecność rozkruszów. Powodują one największe szkody gospodarcze właśnie w krajach klimatu umiarkowanego i wilgotnego. Pajęczaki te o długości około 0,5 mm żerują najczęściej w produktach przemiału zboża tj. mąka, otręby, makuchy, pasze i inne rozdrobnione produkty zbożowe. W ziarnie żerują na zarodkach. Rozkruszki mogą wprowadzać do produktów wydzieliny swoich gruczołów łojowych, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt domowych.

- Ziarno nie trzyma też parametrów jakościowych, zwłaszcza te zboża, które były na pograniczu ziarna konsumpcyjnego i paszowego - dodaje Mładanowicz.

- Obecnie Niemcy bardzo mocno badają importowane ziarno, które trafia do nich z naszego kraju. Praktycznie każda partia zboża badana jest pod względem zawartości mikotoksyn, a takich przypadków niestety jest dużo. Traci na tym rolnik, bo potrącenia z tego tytułu sięgają 15 euro na tonie, przeliczając na złotówki to strata w wysokości licząc 1 euro = 4,1 zł, - w sumie 61,5 zł - mówi Mładanowicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • ukasz 2012-10-19 09:23:42
    .
  • Zbigniew Bryś 2012-10-18 21:06:35
    Analiza rynku silosów zbożowych wskazuje iż na terenie Polski znajduje się pojemność ponad 5 milionów ton na przechowywanie ziarna będącego w dyspozycji bezpośrednio producentów rolnych. Pojemność ta stanowi znaczny potencjał magazynowy będący w dyspozycji rolników, grup producenckich. Na tak znaczny wzrost potencjału magazynowego będącego w dyspozycji producentów zbóż miał wpływ dostęp do środków inwestycyjnych, a szczególnie grup producenckich. Fakt ten zmienia podejście co do zasad i warunków obrotu ziarnem. Na warunki te ma wpływ kształtowanie się cen. Producent rolny magazynując w własnych obiektach ziarno staje się bezpośrednim dostawcą do jego przetwórstwa na paszę, mąkę czy biopaliwa. Kupujący, przetwórcy zmieniają podejście w realizacji zabezpieczania surowca do swojej produkcji przykładając uwagę do rynków lokalnych w zakupach ziarna.
    Również rolnicy prowadzący hodowlę zwierząt nie zdają sprawy z konieczności prowadzenia odpowiednich zabiegów na przechowywanym ziarnie. Brak tej wiedzy doprowadza dość często do niepowodzeń w chowie zwierząt. Hodowca wtedy wskazuje iż jest winien dostawca premiksów czy koncentratów, a nie brak wiedzy o procesach zachodzących w przechowywanym ziarnie.
    Doświadczenia praktyczne wskazują, że producenci rolni składując ziarno w swoich magazynach nie znają zasad bezpiecznego przechowywania ziarna. Zabiegi konserwacyjne na magazynowanym ziarnie prowadzone są bez podstawowej wiedzy w tym zakresie. Ziarna magazynowane nabiera niewłaściwego zapachu, porażone są szkodnikami, a jeśli podejmują decyzje o jego fumigacji to czynią to bez niezbędnej wiedzy narażając się na utratę zdrowia czy zepsucia ziarna.
    Przeszkoliłem na terenie Polski około 3 tyściące poducentów zbóż z zakresu jego bezpieczenego magazynowania. Posiadam 47 letnie, praktyczne doświadczenie z zakresu przechowalnictwa zbóż, zarządzaniem w biznesie zbożowo przetywórczym, posiadam wykształcenie wyższe rolnicze jak również wykształcenie średnie z zakresu przetwórstwa zbóż
    Oferuję szkolenie grup, osób indywidualnych z zakresu :

    Bezpieczeństwo składowanego zboża i zasady jego konserwacji.
    1. Jakie czynniki maja wpływ na jakość składowanego zboża.
    2. Profilaktyka i walka z szkodnikami zbożowymi.
    3. Przygotowanie magazynów i sprzętu do zbioru na składowanie zboża.
    4. Wpływ parametrów jakościowych na składowanie zboża.
    5. Przebieg procesów w okresie składowania zboża.
    6. Wpływ zewnętrznych warunków atmosferycznych na jakość przechowywania zboża.
    7. Analiza warunków do podejmowania decyzji zabiegów konserwacyjnych składowanego zboża.
    8. Przykłady analizy czynników zewnętrznych w zakresie których podejmowane są decyzje dotyczące konserwacji ziarna.
    9. Podstawowe zasady kontroli przechowywanego zbóż.

    adres : zbrys@sprint.com.pl
    tel. 603988889
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.212.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!