- Aby zachować konkurencyjność na światowych rynkach, polskie produkty zbożowe spełniają także szereg norm jakościowych i posiadają certyfikaty wymagane przez rynki docelowe oraz są dostosowywane do lokalnych wymogów i preferencji konsumenckich - dodał.

Poruszył także tematykę wpływu Funduszy Promocji, którymi od momentu powstania w 2009 r. administruje ARR, na kształtowanie konsumpcji w Polsce. Prezes podkreślił, iż w bieżącym roku realizowanych jest osiem kampanii informacyjno-promocyjnych współfinansowanych z Funduszy Promocji, m.in. w sektorze mleczarskim, mięsnych czy owocowo-warzywnym. Jedną z nich jest akcja „Makarony Europy" prowadzona przez Polską Izbę Makaronu, na którą przeznaczono ponad 2 mln zł z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

W krajach rozwiniętych gospodarczo spożycie produktów zbożowych maleje. Takie same tendencje występują również w Polsce, jednak spożycie produktów zbożowych w naszym kraju jest wciąż większe niż w innych krajach UE. Maleje zwłaszcza spożycie pieczywa i mąki. Mniejsze są zmiany spożycia innych produktów zbożowych. W przeliczeniu na 1 mieszkańca stabilne jest spożycie makaronów, a spożycie wyrobów ciastkarskich wzrosło. Aktualnie spożycie produktów zbożowych wynosi 6,5 kg miesięcznie na osobę (w wadze produktu).

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych prowadzi liczne działania, mające na celu przeciwdziałanie spadkowi spożycia pieczywa w Polsce. W 2011 r. statystyczny Polak zjadł 53,9 kg - to o 4 proc. mniej niż w roku poprzednim i aż o 43 kg mniej niż w roku 1993. Co gorsze, Polacy spożywają również niewielkie ilości zdrowego pieczywa z pełnego przemiału, na przykład chleba razowego czy graham. Produkcja tych wyrobów w naszym kraju nie przekracza 4 proc. - dla porównania w Niemczech stanowi około 20 proc. ogólnej produkcji, w Szwecji i Norwegii - 15 proc.

Piotr Doligalski z PZPRZ podkreślił, iż od 2009 r. Związek przeprowadził liczne akcje popularyzując produkty z pełnego ziarna. Do działań należy zaliczyć: uczestnictwo w targach i spotkaniach branżowych, współpracę z mediami, szkolenia dla piekarzy, specjalne wydawnictwa tematyczne.

Podobał się artykuł? Podziel się!