PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pszenica porasta

Pszenica porasta Wystarczy rozgarnąć wyległy łan pszenicy, by zobaczyć porośnięte kłosy; Fot. Katarzyna Szulc

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 04-08-2016 16:03

Tagi:

Porośnięte ziarno traci swoją zdolność kiełkowania, wigor i nie może być użyte do siewu. Mąka z porośniętego ziarna pszenicy nie nadaje się do wypieku pieczywa.



Największy wpływ na porastanie ziarna ma nawożenie azotowe, ponieważ zbyt wysoka koncentracja azotu sprzyja wytwarzaniu α-amylazy i wzroście jej aktywności. Jednak pszenica ma swoje wymagania pokarmowe, a produkcja zbóż o wyższej zawartości białka wiąże się ze wzrostem zagrożenia porastaniem ziarna.

Nie tylko nawożenie azotem i pogoda mają decydujący wpływ na porastanie. Przystąpienie do procesu zależy m.in. od głębokości i długości pożniwnego spoczynku ziaren, zdolności kłosa do gromadzenia wody, budowy i skład chemicznego plew oraz okrywy owocowo-nasiennej.

Dlatego rolnicy sięgają po odmiany genetycznie ulepszone o mniejszej podatności na porastanie. Niestety tegoroczna aura pogodowa sprawia, że mimo wszystko zboże porasta. Częste opady, przechodzące ulewne deszcze spowodowały wyleganie znacznej części upraw zbóż.

Przekropna pogoda utrzymuje się i uniemożliwia zbiory. Jednocześnie jest ciepło, co w połączeniu z wilgocią spowodowało, że zaczęły zachodzić zmiany biochemicznie w dojrzałych ziarnach zbóż. Wystarczy rozgarnąć wyległy łan pszenicy, by zobaczyć porośnięte kłosy.

Kiełkowaniu ziarniaków sprzyjają obecne warunki pogodowe: wilgoć i ciepło. Jednym z pierwszych przejawów kiełkowania jest synteza α-amylazy, którą pobudzają gibereliny. Początkowo zachodzi w tarczce zarodka, a później w warstwie aleuronowej. Z warstwy aleuronowej enzymy wydzielane są do bielma, gdzie inicjują rozkład skrobi. Efektywność rozkładu skrobi może być zwiększona dzięki działaniu kilku innych enzymów syntetyzowanych podczas kiełkowania np.β-glukanazy, β-ksylanazy, które rozluźniają bądź częściowo rozkładają ściany komórkowe i w ten sposób ułatwiają α -amylazie wnikanie do bielma.

Są to zmiany niewidoczne, które zachodzą we wewnętrzu ziarniaka i wiążą się z syntezą lub zmianą aktywności hormonów oraz enzymów biorących udział w procesie rozwoju i dojrzewania ziarniaków do kiełkowania. Dopiero w kolejnym etapie następuje pękanie okrywy owocowo-nasiennej i pokazania się kiełka, a później pierwszego listka i korzonków zarodkowych.

Porastanie ziarna sprawdzane jest poprzez aktywność α-amylazy, na podstawie oznaczenia liczby opadania. W skupie interwencyjnym według Polskich Norm minimalna liczba opadania dla pszenicy konsumpcyjnej wynosi 220 s. W obecnych warunkach zbiorów: wyległe zboże, opady deszczu wskaźnik liczby opadania będzie niski, bowiem wysoka jest aktywność α-amylazy.

Porośnięte ziarno nie może być przeznaczone do konsumpcji, mąka z porośniętego ziarna pszenicy nie nadaje się do wypieku pieczywa. Porośnięte ziarno traci swoją zdolność kiełkowania, wigor i nie może być użyte do siewu. Czy takie ziarno można wykorzystać do skarmiania zwierząt, przeczytasz tutaj.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)

  • z.. 2016-08-05 18:10:48
    9+.... jeszcze jutro oby wytrzymała pogoda i i będzie wiadomo jaki +
  • Pesymista 2016-08-05 13:08:48
    Z lubelskiego. A od kiedy to chleb który jesz ma mąkę? Tam same spulchniacz i polepszacze, sama chemia. Z tej porośnietej pszenicy i tak mąkę zrobią ale jest szansa, że dodadza ją do ciasta w promocyjnej cenie.
    Zachodnia Ukraina to polska ziemia, pod tymczasowym zarządem Ukraińców. Walczmy o to, żeby po 70 latach, ziemie te wróciły do prawowitych właścicieli, tak jak np. majątek kleru wrócił do nich, lub mienie żydowskie wraca.
    Stefan. Rząd to i 1000 zł Ci da, ale na specjalistę i odpowiednie tabletki, żebyś problemów z myśleniem nie miał.
  • warmiak 2016-08-05 10:24:19
    mieszalnie pasz zacieraja rece duzo taniego surowca
  • stefan 2016-08-05 09:12:08
    pada i pada żniwa chyba razem z wykopkami może nasz rząd da nam jakieś 500 do hektara za ten deszcz albo dopłaty jesienią lubuskie
  • z lubelskiego 2016-08-05 07:44:04
    #kissmy.. spokojnie już pociągi z pomocą w postaci ukraińskiej pszenicy jadą do polski, wiem bo mieszkam przy LHSie... Ale i tak bym wolał jeść chleb z Twojej porośniętej pszenicy niż z tamtego badziewia..
  • witch5 2016-08-04 23:00:59
    Dobre ! To tak jakbym czytał te wypociny marnego dziennikarzyny naćpanego w styczniu co pitolił że jak po tygodniu mrozu po -20 i wichurach na gołe pola spadł w końcu śnieg to sytuacja w przezimowaniu na polach się ustabilizowała .
  • kissmy... 2016-08-04 21:15:16
    w kuj-pom, dzięki codziennym opadom, spada zagrożenie suszą, co może przyczynić się do rychłego wzrostu plonów ze stojących na polach zbóż, jak dotychczas pszenica ozima średnio 3,5t/ha
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.111.185
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!