Nie ma czynników, które wpłynęłyby na podwyższenie cen zbóż. Na giełdzie zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak w Paryżu w Europie, notuje się spadki cen ziarna na najbliższe kontrakty.

- Mamy sygnały, że w tym sezonie możemy spodziewać się wysokich zbiorów. Notowane są one zarówno za oceanem, jak i w krajach Basenu Morza Czarnego. Również w Polsce są podstawy by twierdzić, że zbiory wyniosą razem z kukurydzą 29,5 mln t, a może nawet 30 mln t. Wiele zależy od pogody podczas żniw, a ta na razie jest bardzo korzystna - mówi portalowi farmer.pl Adam Tański, prezydent Izby Zbożowo-Paszowej.

Wiadomości te wpływają na rynek i wywierają presję na ceny bieżące.

- Na razie cennik pszenicy w skupach ustalony jest na poziomie 700-800 zł/t netto, ale dotyczy ziarna z ubiegłorocznych zbiorów. Ta cena może lekko wzrosnąć, ponieważ ziarno zebrane w tym roku, przez jakiś czas nie nadaje się na eksport - dodaje.

Właśnie w eksporcie upatruje przedstawiciel IZP szansę na podwyżkę cen. W ubiegłym sezonie wyniósł on ok. 4 mln t ziarna, w tym może być podobnie. - Musimy jednak wyeliminować pewne bariery. Zabiegamy o uproszczenie procedur fitosanitarnych na eksport ziarna na rynki trzecie (poza Unię Europejską) - zauważa Adam Tański.

Ceny nie zadawalają rolników. Zbierany jęczmień ozimy kosztuje w granicach 500-550 zł/t netto. Jak było w roku ubiegłym? W wypadku jęczmienia w analogicznym okresie ta cena była taka sama jak obecnie. Pszenica konsumpcyjna kosztowała wówczas 700-850 zł/t netto (ze zbiorów roku 2012). Następnie pod koniec lipca spadła do 600-650 zł/t.

Obecnie jeden ze skupów, który ma ustalony już cennik na pszenicę konsumpcyjną czekającą na tegoroczne zbiory, określił ją na poziomie 600-630 zł/t netto - czyli zbliżonej do tej z poprzedniego sezonu.

Jak dalej będzie kształtowała się cena pszenicy? Wiele wskazuje na to, że zwłaszcza podczas żniw, nie będzie ona wyższa. - Można spodziewać się na początku sierpnia, że tona pszenicy konsumpcyjnej będzie kosztowała 550-600 zł - uważa Tański.

Czy rolnicy będą chętnie sprzedawać ziarno? Producenci, którzy mają zaplecze magazynowe najpewniej mogą zdecydować się na przechowanie zbóż. Trzeba jednak pamiętać, że magazynowanie również kosztuje. Poza tym nikt nie zagwarantuje, że ta cena za kilka miesięcy będzie wyższa.

- Warto dywersyfikować ryzyko. Część zbiorów sprzedać, a część zmagazynować - dodaje Adam Tański.

Podobał się artykuł? Podziel się!