W ostatnim miesiącu w wielu rejonach kraju wreszcie popadało. W kontekście zbóż deszcze przyszły w nienajlepszym momencie, gdyż u schyłku ich wegetacji. Na skutek nadmiaru wilgoci w dojrzałym technologicznie ziarnie doszło do niekorzystnych przemian biochemicznych - zaczęło ono kiełkować w kłosie, co powoduje drastyczne pogorszenie jego jakości.

Zjawisko to mocno jest modyfikowane przez czynniki środowiskowe (ciepła i słoneczna pogoda przeplatana obfitymi opadami sprzyja porastaniu). Jest to także cecha odmianowa, warunkowana genetycznie. Łatwiej porastają ziarniaki zbóż ozimych niż jarych, częściej dotyczy to pszenżyta i żyta, zdecydowanie rzadziej owsa czy jęczmienia. Z badań wynika, że na porastanie bardziej podatne są odmiany ościste, które chłoną więcej wody niż formy bezostne. Porośnięte zboże nie może być wykorzystywane jako materiał siewny.

Sygnały o porastaniu dotarły do nas od rolników z woj. małopolskiego, dolnośląskiego, a także z kujawsko – pomorskiego (okolice Żnina).

Dołącz do dyskusji na forum.farmer.pl. Rozmawiaj w temacie: żniwa

Podobał się artykuł? Podziel się!