Naukowcy szacują, że biologiczny potencjał plonowania najnowszych odmian pszenicy ozimej umożliwia zebranie 16 t ziarna z ha. Najlepsze gospodarstwa w Polsce stosunkowo regularnie osiągają ponad 10 t/ha, choć uczciwie trzeba przyznać, że tylko z niektórych pól. Tymczasem Główny Urząd Statystyczny informuje, że średni krajowy plon tego gatunku to ok. 4,5 t/ha, a czterech zbóż podstawowych jest jeszcze niższy - ok. 3,5 t/ha.

Różnice są bardzo duże i trudno je tłumaczyć warunkami środowiskowymi. To zbyt duże uproszczenie. Każdy, kto chce podnieść plony w swoim gospodarstwie, powinien być świadomy zaniedbań, jakich się dopuszcza, a także rezerw agrotechnicznych, jakie można jeszcze wykorzystać. Czynników kształtujących plon jest wiele, ale my skupiliśmy się na trzech, naszym zdaniem najważniejszych w okresie jesiennym.

Pierwszym jest odżywianie ozimin. Głównym naszym zadaniem jesienią jest stworzenie roślinom tak sprzyjających warunków, aby wytworzyły rozbudowany system korzeniowy i silny węzeł krzewienia, co zapewni im dobre przezimowanie i pożądaną obsadę kłosów. Tymczasem....

Pełna wersja artykuł w najnowszym numerze 8/2015 Farmera.

Inne artykuły z aktualnego numeru:

1. Ustawa o ustroju rolnym ukształtowana
2. Poplon na trzy sposoby
3. Silne wzrosty cen surowców rolnych

Aby zamówić prenumeratę ---> kliknij