PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Silne mrozy – rolnicy obawiają się o oziminy

Silne mrozy – rolnicy obawiają się o oziminy Obecne ochłodzenie może stać się groźne w skutkach dla ozimin; Fot. Anna Kobus

Rolnicy obawiają się zapowiadanych na najbliższe dni mrozów. Silne spadki temperatur, tam gdzie nie sypnęło śniegiem, mogą (tak jak w ubiegłym roku) stać się groźne dla ozimin.



Synoptycy zapowiadają nadejście nad nasz kraj silnych mrozów sięgających lokalnie nawet do -20 °C. Niestety wraz ze stopniowym ochłodzeniem nie wszędzie sypnęło wystarczająco śniegiem, co oznacza że szczególnie tam oziminy mogą być podatne na wymarznięcie. Wieją też zimne, mroźne wiatry, które mogą powodować zjawisko wysmalania (wysuszania) roślin.

Obawę o oziminy potęguje fakt, że ciepły grudzień w pewnym stopniu mógł rozhartować rośliny. Co więcej na wielu plantacjach, zwłaszcza z pszenicą ozimą z terminów opóźnionych, rośliny nie są dostatecznie przygotować na tak duże spadki temperatur.

Czy scenariusz sprzed roku się powtórzy i ponownie będziemy mieli problemy z dobrym przezimowaniem  ozimin? Oczywiście za wcześnie na jakiekolwiek oceny czy nawet przypuszczenia. Pojawiła się jednak pierwsza obawa o dalsze losy ozimin.

Raczej spokojni powinni być producenci rolni z terenów gdzie spadło przynajmniej 10 cm śniegu. Taka warstwa jest w stanie ochronić rzepak, pszenicę i pszenżyto do mrozów sięgających -25°C. Jęczmień ozimy będzie bezpieczny do -20°C, a żyto może przetrwać ekstremalne warunki sięgające nawet -35°C.

Zdecydowanie gorzej zimują oziminy bez pokrywy śnieżnej. W takich warunkach krytyczna dla rzepaku, jak i jęczmienia ozimego może stać się temperatura powietrza dochodząca do -15°C. Dla pszenicy i pszenżyta jest to -20°C, żyto wytrzyma do -25°C. Należy tu jednak zaznaczyć, że groźne w skutkach mogą stać się także lżejsze, ale długo utrzymujące się mrozy (nawet około-10 °C), zwłaszcza jeśli towarzyszą im mroźne wiatry.

Jednak, jak wiemy nie tylko temperatura decyduje o dobrym przezimowaniu ozimin. O ostatecznym ich losie mogą również zadecydować takie czynniki jak: stopień mrozoodporności odmiany (na szczęście producenci po doświadczeniach z ubiegłego sezonu chętniej sięgali po odmiany o wysokiej mrozoodporności), położenie plantacji, jesienna agrotechnika, termin siewu, stan odżywienia roślin i wiele innych.

Martwi także fakt, że z powodu zawirowań w zakresie ubezpieczeń upraw gro producentów pozostało bez polisy ubezpieczającej ich oziminy. Rodzi to kolejną obawę, tym razem na tle ekonomicznym, w przypadku ewentualnej konieczności przesiewu plantacji.

Weź udział w dyskusji "Stan ozimin" na forum.farmer.pl, kliknij TUTAJ

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (28)

  • bamba 2017-01-09 14:40:14
    u mnie -14 w nocy ale oziminy pod cienką kołderką śniegu więc jest ok (w rzepaku na jesień mordę trzymałem mu blisko gleby ) Teraz tylko jeżdzić na imprezy po hotelach z firm współpracujących z rolnictwem i nie jedna krówka pęknie:)
  • MalaMi 2017-01-07 23:28:20
    100 km od Warszawy na wschod temp.od 3 dni -20°C, oziminy pod sniegiem. Zobaczymy co z tego wyniknie. Oby nie bylo powtorki z poprzedniej zimy. Pozdrawiam. I zycze wszystkim rolnikom dobrych przezimowan.
  • z.., 2017-01-06 16:00:32
    Temperatura pikuje w dół zobaczymy na ilu się zatrzyma...aktualnie.....-13....../45 na piecu
    Pamiętam.....-27....../12 w domu ... ze dwa tygodnie trzymało... do tego solidny wiatr...kiedy styropian i wełna min. nie wspomnę o pianie otwarto bądź zamknięto komórkowej. .... były nieosiągalne.
    Słychać było jak jabłonki w sadzie pękają.......a wszystko po to żeby na kilka lat drewno było....właściwie nie kupiłam w życiu kilograma węgla.
  • Cwany rolnik 2017-01-05 14:56:20
    W grudniu kupiłem nawozy - 15% taniej niż gdybym kupił je wiosną. Obora pusta, woda zakręcona i spuszczona z instalacji. Do marca mogę siedzieć w ciepłym domu. Ciekawe, czy któryś z miastowych zechciałby tak, jak ja po 12 godzin spędzać w listopadzie przy zbiorze warzyw z pola? Za zimno? Zapraszam w czerwcu na pielenie - w pełnym słońcu, gdy temperatur w cieniu sięga 25-30 stopni. Wytrzyma miastowy 8 godzin z 20 minutową przerwą na obiad? Na koniec za kilogram zebranych warzyw dostanę może 35, może 60 gr/kg? A zły miastowy będzie się wściekał, że te same warzywa są po 1-2 zł w sklepie. Inne w skupie po 0,9 zł, w sklepie po 4,5 zł.
    Ale jak zechcę kupić jakąkolwiek maszynę do tychże warzyw, to zapłacę 20 - 40 tysięcy. Dopłaty z Agencji nie dostanę, bo pole za małe i trzeba ganiać z dziabką.
  • marc 2017-01-05 11:00:39
    taak wlasnie :] Otoz miejska klasa robotnicza, ktora w swoim nedznym zyciu jest w stanie splacic zaledwie 2-pokojowe mieszkanie w klatce, nie jest w stanie zrozumiec tak skomplikowanych mechanizmow. CHoc tak na prawde sa one dosyc proste i tutaj wychodzi miejska "inteligencja". Wiekszosc wyksztalconych a tak na prawde tepych o czym swiadcza niektore wpisy. Zal wam du*y sciska fraje*zy ze musicie robic w corpo?! Chciwosc i zazdrosc przez was przemawia bo przeciez.. .. jestescie z miasta :D
  • Do roboty tuskowe pomioty !!! 2017-01-05 10:41:53
    Paaszli pracować na nasz krus ,na nasze dopłaty, na nasze zwroty do paliwa,na doplaty do ubezpieczeń.
  • ja 2017-01-05 10:32:53
    rolnik, który czasami narzeka POPIERAM W 100%
  • K 2017-01-05 09:11:21
    @velo
    Oszczędź tego pier*olenia. Idz lepiej pracować
  • velo 2017-01-05 08:56:31
    Rolnikowi ciężko dogodzić: a to za ciepło, a to za zimno, za sucho, za mokro, za drogo, a nawet jak jest tanio to jest za drogo. Zawsze coś
  • z.., 2017-01-05 08:26:48
    O godz. 7 ...-2,5 C ....o godz. 8....... -5C. Śniegu za mało (2-3cm)- razem z wiatrem w chocholim obłędzie ....ucieka z pól. Będzie jak będzie.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.85.115
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!