PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Słodowanie jęczmienia

Autor: dr hab. Józef Błażewicz, dr inż Marek Liszewski

Dodano: 21-01-2008 15:55

Tagi:

Odmiany jęczmienia browarnego, które przeznacza się do produkcji słodu, muszą uwzględniać cechy technologiczne ziarna i zmniejszać koszty produkcji słodu. Dobra jakość i krótki czas słodowania jest warunkiem wykorzystania ziarna jęczmienia w słodowni.



Odmiany wyhodowane i przystosowane do lokalnych warunków lepiej tolerują zmienność środowiska, ponieważ warunki te źle wpływają na plon, pogarszają jakość ziarna i wpływają na wzrost zawartości białka. Niestety, większość odmian zagranicznych nigdy nie była przebadana w warunkach klimatycznych i siedliskowych naszego kraju. Według zasad opracowanych na zlecenie Europejskiej Unii Browarniczej w przypadku jęczmienia browarnego ocenie podlegają cechy rolnicze i użytkowe ziarna. Syntetyczna ocena przydatności słodowniczej ziarna jest metodą wymagającą skomplikowanych procedur otrzymywania słodów i brzeczek laboratoryjnych. Do jej przeprowadzenia potrzebny jest specjalistyczny sprzęt i kosztowne analizy, a dodatkowo ziarno musi pochodzić z różnych stanowisk oraz kilku sezonów wegetacyjnych.

Wiele firm hodowlanych, hodowlano-nasiennych i słodowni prowadzi własne doświadczenie odmianowe w celu wybrania najlepszego materiału słodowniczego. Jednak duża liczebność dobrych odmian jęczmienia browarnego utrudnia szybką ocenę i wybór odmian najlepszych. Korzystnym rozwiązaniem dla słodowników i producentów jęczmienia browarnego byłoby wprowadzenie rejonizacji upraw poszczególnych odmian. Za cel należałoby przyjąć wytypowanie odmian, które byłyby odpowiednie dla rolników, dla których najważniejsza jest maksymalizacja plonu, oraz dla słodowni, dla których ważna jest łatwość pozyskiwania dużej masy towarowej ziarna o dobrej jakości.

Istnieje potrzeba określenia optymalnego czasu słodowania ziarna jęczmienia odmian aktualnie uprawianych jako dodatkowego parametru ułatwiającego ocenę ich przydatności, zarówno rolniczej, jak i słodowniczej. Uwzględnienie aspektów rolniczych pozwala na poprawę relacji między rolnikami a odbiorcą ziarna. Tego typu badania mogą także wyjaśniać motywy postępowania słodowników, dotyczące preferowania w skupie ziarna określonych odmian jęczmienia browarnego.

Dzięki postępom prac hodowlanych i zwiększaniu jednorodności słodowanej masy możliwe jest skracanie czasu kiełkowania ziarna jęczmienia do 4

Słodownie dążą także do minimalizacji zaników suchej substancji podczas przetwarzania ziarna na słód, które są powodowane głównie przemianami skrobi. Ubytek masy podczas kiełkowania ziarna może wynosić 4–8 proc., a w czasie usuwania korzonków zarodkowych – 3–4 proc. Łączne zaniki suchej masy podczas całego procesu słodowania wynoszą średnio 12–14 proc. Postęp hodowlany przyczynia się do intensyfikacji przemian enzymatycznych bielma nowych odmian jęczmienia browarnego, co może wpływać zarówno na czas kiełkowania ziarna, jak i poziom ubytków naturalnych. Bilans masy ziarna trafiającego do przerobu oraz słodu opuszczającego słodownię staje się miernikiem oceny efektywności pracy słodowni. Ponieważ strat masy słodowanego ziarna nie można wyeliminować, określenie poziomu tych zaników jest bardzo ważne. Pełne wykorzystanie potencjału nowych odmian ziarna jęczmienia browarnego jest możliwe dopiero po uwzględnieniu wpływu warunków przebiegu procesu technologicznego na tempo przemian biochemicznych ziarna, których intensywność można wyrazić w formie tzw. ubytków naturalnych, czyli zaników słodowanej masy.

Przed słodowniami w Polsce stoi jeszcze wiele problemów natury surowcowej, wynikających z rozdrobnienia polskiego rolnictwa, niedoinwestowania oraz braku stabilizacji ekonomicznej produkcji ziarna jęczmienia browarnego. Polska dysponuje potencjalnie dużą bazą surowcową, którą w chwili obecnej pozostawiono do „samoregulacji”. Obecnie tylko część ziarna jęczmienia wyprodukowanego w kraju trafia do słodowni, wciąż brakuje wielu elementów składających się na sprawnie działający system zaopatrzenia surowcowego.

Otrzymywanie dużego plonu ziarna jęczmienia browarnego określonej odmiany, a z niego słodu normatywnego, nie gwarantuje wykorzystania tego surowca w słodowniach. Z oczywistych względów w słodownictwie preferowane będą odmiany jęczmienia umożliwiające pozyskiwanie dużej masy ziarna użytecznego (o grubości >2,5 mm), które można słodować w krótkim czasie, przez 4–5 dni. Czas słodowania ziarna jęczmienia może być bardzo ważnym kryterium oceny słodowniczej ziarna jęczmienia browarnego.

Autorzy są pracownikami naukowymi Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Źródło: "Farmer" 06/2007

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.245.237
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!