Sporysz to rozrośnięty ziarniak żyta, pobudzony do wzrostu przez grzyb o nazwie - buławinka czerwona. Gdy dojrzeje opada na ziemię i po przezimowaniu mniej więcej w okresie kwitnienia zbóż i traw rozwija się w postaci czerwonych buławek (stąd nazwa) na białych trzonkach.

Wytwarzają one zarodniki, które następnie zarażają kwiaty zbóż i traw. Zarodniki kiełkują i tworzą charakterystyczny twór zwany sporyszem.
Sporysz to grzyb trujący i halucynogenny. W dawnych czasach często dochodziło do zatruć w przypadku zjedzenia chleba upieczonego z mąki żytniej, pochodzącej z porażonych ziarniaków żyta. Obecnie nie notuje się zatruć sporyszem. Rzadko występuje w zbożach dzięki programom ochrony roślin, zmianowaniu, głębokim uprawkom i oczyszczaniu materiału siewnego.

W tym roku jednak na plantacjach żyta można zaobserwować sporą ilość kłosów porażonych sporyszem. Bez problemu można go odnaleźć na samosiewach, na przydrożnych trawach oraz na miedzach.

Podobał się artykuł? Podziel się!