W rozpatrywanym okresie, największy udział w imporcie miała pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (ilościowo 44 proc.). Kukurydza stanowiła 25 proc. sprowadzanej masy ziarna, a jęczmienia 14 proc. Dostawy pochodziły przede wszystkim z krajów należących do Unii Europejskiej.

Pszenicę sprowadzaliśmy głównie z Węgier (33 proc.), Czech (32 proc.) i Słowacji (23 proc.). Mniejsze ilości zakupiliśmy w Niemczech (6 proc.), na Litwie (2 proc.), w Kanadzie (2 proc.), Kazachstanie (1 proc.), oraz Danii (1 proc.).

Kukurydza sprowadzana do Polski pochodziła z następujących krajów: Słowacja (27 proc.), Ukraina (26 proc.), Argentyna (14 proc.), Węgry (10 proc.), Francja (8 proc.), Czechy (8 proc.), Austria (3 proc.), Niemcy (2 proc.), oraz Rumunia (1 proc.).

Jęczmień był importowany z takich państw jak: Dania (51 proc.), Czechy (22 proc.), Szwecja (20 proc.), Niemcy (3 proc.), Słowacja (3 proc.), oraz Litwa (1 proc.).