Podobnie jak w poprzednich tygodniach, najniższe ceny ziarna notuje się na południu kraju, gdzie żniwa są najbardziej zaawansowane, a ponadto łatwiej tam kupić importowane ziarno z południowej Europy m.in. z Czech i Słowacji. Średnia cena pszenicy konsumpcyjnej w pierwszym tygodniu sierpnia br. ukształtowała się na poziomie ok. 780 zł za tonę, tydzień wcześniej kosztowała ona przeciętnie ok. 845 zł/t.

Pszenica paszowa w zależności od regionu kraju kosztowała w ubiegłym tygodniu od 620 zł/t do 720 zł za tonę. Podaż tego ziarna była duża. Za pszenżyto trzeba zapłacić 620-670 zł/t, a za żyto paszowe - 580-670 zł/t. Na rynku jest spore zapotrzebowanie na jęczmień paszowy, za który rolnik może dostać 670-720 zł/t. Bardzo wysokie pozostają ceny kukurydzy, które kształtują się w przedziale 950-1000 zł/t.

Tak jak spodziewali się eksperci, jakość tegorocznych zbóż jest słaba. Powodem były ulewne lipcowe deszcze. Jak zaznacza Izba, zbierane ziarno charakteryzuje się dużą wilgotnością, ma niski opad i niską zawartość białka oraz jest porośnięte (kiełkuje w kłosie), szczególnie dotyczy to żyta, pszenżyta, ale także pszenicy.

Jednak mniejsza niż oczekiwali eksperci podaż zbóż konsumpcyjnych powoduje, iż ceny dobrej jakości ziarna pszenicy i żyta spadają zdecydowanie wolniej niż ceny ziarna paszowego. Ceny pszenicy kształtują się w granicach 750 do 850 zł za tonę. Żyto kosztuje 650-800 zł/t. - informuje Izba.

Według Krajowej Federacji Producentów Zbóż, przedsiębiorstwa przetwórcze kupowały pszenicę konsumpcyjną pod koniec ubiegłego tygodnia po 700-900 zł/t. Państwowa firma Elewarr proponowała zaś za ziarno 660-840 zł/t.

Jak informował we wtorek w TVN24 minister rolnictwa Marek Sawicki, najlepszą pod względem jakości pszenicę zebrano w woj. kujawsko-pomorskim, wielkopolskim, na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku, natomiast na wschód od Wisły zboże jest porażone przez choroby grzybowe, a więc jest słabej jakości.

Sawicki dodał, że na razie nie wiadomo, jakie będą tegoroczne zbiory zbóż, plony jednak są gorsze niż w poprzednich latach.

Natomiast lepsza niż rok wcześniej będzie jakość unijnej pszenicy. Według francuskiej firmy analitycznej Strategie Grains, w bieżącym sezonie 67 proc. unijnej pszenicy będzie miało parametry ziarna konsumpcyjnego. W 2010 r. taką jakość miało 54 proc. zebranego zboża. Przoduje pod tym względem Francja, gdzie ponad 90 proc. pszenicy nadaje się na pieczywo - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA).