Forma jara zbóż „lubi wczesny siew". Wszelkiego typu opóźnienia spowalniają rozwój. Rolnik jednak nie jest w stanie walczyć z przebiegiem pogody. Musi obserwować pole i szczególnie podczas siewów zwracać uwagę na glebę, a konkretnie na jej temperaturę i wilgotność.

W tym sezonie w zależności od regionu Polski stan pól jest bardzo odmienny. Na zachodzie kraju producenci borykają się często z niedoborami wilgoci, a z kolei na wschodzie jest zbyt wilgotno. Oczywiście nie można generalizować i te warunki są zróżnicowane często nawet na jednym polu, ale prawda jest taka, że o ile jedni wysiali już zboża jare czy nawet buraki, o czym pisaliśmy już wcześniej, inni nie mogą jeszcze wjechać w pole.

Wracając jednak do warunków pogodowych, jak przypomnieli przedstawiciele koncernu Südzucker, podczas siewu buraka wilgotność gleby powinna być na tyle duża by umożliwić pęknięcie otoczki nasiennej. W ten sposób będzie możliwe kiełkowanie, ale wilgotność może być na tyle mała by gleba się nie ,,mazała" i nie była niszczona przy uprawie i siewie jej struktura. - Optymalna temperatura gleby powinna się wahać w przedziale 6-8°C. Przy podejmowaniu decyzji o siewie należy wziąć pod uwagę specyfikę występowania przymrozków na danym terenie które mogą być niebezpieczne dla siewek - podkreślają specjaliści firmy. O terminach siewu zbóż jarych również już pisaliśmy.

Generalnie zabieg ten należy wykonać jak najwcześniej, bo inaczej możemy borykać się ze skutkami opóźnienia siewów. Jakie one są?

Opóźnienie terminów wpływa na skracanie się całego okresu wegetacji zbóż, szczególnie faz krzewienia i strzelania w źdźbło. Forma jara wysiane w terminach późniejszych rozwijają się zwykle w warunkach dłuższego i nadal rosnącego dnia świetlnego - właśnie w taki sposób rejestrują one za pomocą średniej temperatury i długości dnia świetlnego - upływ czasu. Czynnik ten jest bardzo istotny, ponieważ narzuca im wręcz obowiązek wejścia z fazy wzrostu wegetatywnego w fazę generatywną, co oznacza skrócenie okresu rozwoju masy wegetatywnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!