PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Trwa hartowanie się ozimin

Trwa hartowanie się ozimin Długo utrzymujące się temperatury w przedziale 0-8°C w okresie przedzimia, sprzyjają powolnemu procesowi hartowania roślin ozimych; Fot. Anna Kobus

Stopniowe spadki temperatur hartują oziminy i przygotowują je na nadejście silnych mrozów. Ale czy uprawy są już dostatecznie przygotowane do zimowania?



O ile rzepak w większości kraju wygląda nie najgorzej, najczęściej roślinom udało się osiągnąć fazę 8-10 liści, a korzeń jest dość dobrze rozwinięty i raczej nie notuje się tak dużych jak w zeszłym sezonie uszkodzeń wykonanych przez śmietkę kapuścianą, o tyle stan zbóż ozimych, głównie tych z opóźnionego siewu, w wielu miejscach odbiega dalece od ideału.

Niestety na poprawę sytuacji w zbożach ciężko już liczyć. Duża część plantacji pszenicy ozimej wejdzie w stan spoczynku w fazie 2.-3. liścia, a przypomnijmy, że faza ta uważana jest za dość wrażliwą na niesprzyjające warunki pogodowe. Pomiędzy tymi fazami kończą się bowiem zapasy substancji odżywczych zgromadzonych w ziarniaku, a rośliny przechodzą na odżywianie korzeniowe. W tej fazie nie ma także jeszcze węzła krzewienia, który wykształca się powyżej 4. liścia. A przypomnijmy, że to właśnie węzeł krzewienia jest kluczowym organem siewki. Jeśli jest dobrze rozwinięty i zagłębiony w glebie to w warunkach odpowiedniej okrywy śnieżnej może przetrwać bez uszkodzeń nawet okres silnych mrozów.

Obecnie rośliny kontynuują proces hartowania, który zachodzi najlepiej w warunkach słonecznej, ale chłodnej pogody. Następuje zahamowanie wzrostu i przestawienie metabolizmu w kierunku gromadzenia substancji osmotycznie czynnych. W procesie tym zwiększa się zdolność koloidów do wiązania wody oraz następują przemiany substancji białkowych. Gromadzone są także cukry, a sok komórkowy się zagęszcza i powoli zostaje wyprowadzana woda z przestrzeni międzykomórkowej. Im roślina przed zimą zgromadzi więcej substancji zapasowych oraz przejdzie stopniowy i długi proces hartowania tym bardziej będzie odporna na wysokie spadki temperatur.

W przezimowaniu ozimin duże znaczenie odgrywa śnieg. Opad ten musi pokryć zahartowane oziminy przynajmniej 10 cm warstwą. Śnieg musi spaść zanim nadejdą silne mrozy z wysmalającym rośliny wiatrem.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • z.. 2016-12-09 22:19:35
    Od 11,9.... do16,7 (przeciętnie po całości) dołączając się do :) dyskusji o Mg...
    Mam jeden przypadek 5,7 ten fakt prosi o pomstę ....potwierdzenie faktu, że nie gleba tylko punktowo w tym miejscu pH 7,8 raczej pomaga negatywnie , tu fosforu aż 29 więc naczynie połączone- sadzę, a potas jak w reszcie 25 nie odbiega. Trzeba tą góreczkę "uspokoić"...bo dziwnie plon siadał....ale skąd się to wzięło nie mam pojęcia bo jest to w kompleksie.
    Natomiast tu gdzie pH 6,4 -drugi skrajny przypadek potas natychmiast w górę 34. a fosfor 16,9 norma...tu Mg 11,9.
    Tak więc pH rządzi światem.
  • z.. 2016-12-07 16:25:25
    Leżą sobie ziarenka pod pierzynką temperatura bliska zeru na powierzchni w południe...i gdyby taka pogoda utrzymała się dłużej wyjdzie sobie bieluteńka pod śniegiem. Co dalej patrzymy na razie spokojnie. Zima długa przed nami.
    A póki co myślenie jak resztę pól nawozić..... żeby nie zablokować potasu, bo magnezu full.
  • Gufi 2016-12-07 14:53:52
    U mnie pszenica po woda, Zuławy wody gruntowe wysoki na polach porobiły się duze zastoiska wodne, rowy pelne wody, wiatry polnocne tzw cofka. Myslicie ze pszenica przetrwa pod tymi taflami wody ktore nocami zamarzaja???
  • Kill 2016-12-07 14:09:10
    U mnie od dwóch tygodni hartują się pod śniegiem
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.102.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!