Jak informuje FAMMU FAPA, bardzo dobrze wygląda sytuacja pod kątem jakości ziarna we Francji, będącej liderem unijnej produkcji pszenicy. Według prognoz, pszenicy konsumpcyjnej będzie aż 91 proc. więcej niż w ubiegłym sezonie - 89 proc. We Francji oraz w Hiszpanii, Włoszech i pozostałych krajach południa Europy żniwa są zaawansowane lub już zostały ukończone. Nie należy więc spodziewać się znaczniejszych korekt w rzeczywistych wynikach produkcji. Jakość ziarna zebranego w tej części Europy jest dobra i to powinno przynajmniej częściowo zrównoważyć ewentualne uszczerbki w jakości pszenicy, mogące mieć miejsce w kilku unijnych krajach, takich jak: Polska, Czechy czy Słowacja.


W Niemczech dokonano co prawda negatywnej korekty odsetka pszenicy konsumpcyjnej - z poziomu 93 proc. do 82 proc., jest to jednak nadal znacząco więcej niż w poprzednim sezonie, w którym zaledwie 43 proc. pszenicy osiągnęło jakość konsumpcyjną.

Podobał się artykuł? Podziel się!