PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Uprawa jęczmienia browarnego

Uprawa jęczmienia browarnego Fot. K. Szulc

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 20-04-2017 15:55

Tagi:

Technologia uprawy jęczmienia na cele browarne różni się od uprawy tego gatunku z przeznaczeniem na paszę. By przekonać się, jak w praktyce oceniana jest jego uprawa, odwiedziliśmy gospodarza zajmującego się produkcją ziarna jęczmienia browarnego od 30 lat.



Decydując się na uprawę jęczmienia browarnego sięgnąć trzeba po właściwą odmianę i sprawdzić, które z nich kontraktują słodownie i wybierać tylko te przez nie rekomendowane. Przy wyborze odmiany najpierw ocenić trzeba jej wartość dla browaru, potem plonowanie. Ziarno jęczmienia browarnego ma cechować wysoka celność i wyrównanie - te parametry nie są istotne przy jakości paszowej. Ziarno dla browaru powinno odznaczać się odpowiednią zawartością białka, i nie może być ona wysoka (9,5-11,5 proc. suchej masy), czyli odwrotnie niż przy jęczmieniu paszowym. Oznacza to, że uprawiając jęczmień z przeznaczeniem na cele browarnicze, technologia prowadzenia uprawy będzie odmienna od tej na paszę.

Produkcją tego gatunku na cele browarnicze od 30 lat zajmuje się Henryk Święcicki z Boborówka (powiat Szamotulski, woj. wielkopolskie) i jak sam mówi, jeszcze nie zdarzyło się, by jego materiał nie spełniał wymaganych norm jakościowych. Do siewu wybiera jedną z rekomendowanych przez słodownie odmian i w tym sezonie jest to jęczmień jary odmiany Concerto.

- Wielkość dawek fosforu, potasu i magnezu zależy od zawartości przyswajalnych form tych pierwiastków w glebie oraz przewidywanego plonu jęczmienia, który zakładam na ok 6 t/ha. W ostatnim sezonie uzyskałem plon właśnie na takim poziomie, a rok wcześniej było to 5,8 t/ha. Jęczmień w gospodarstwie uprawiany jest po burakach, które nawożone są Kizerytem. Jesienią po zbiorze przedplonu na liście buraków podaję wapno węglanowe w ilości ok. 1 t/ha. Dobry przedplon, prawidłowo nawożony, zapewnia korzystne stanowisko pod jęczmień jary. Przedsiewnie stosuję 60 K2O kg/ha i 100-120 N kg/ha, nawóz azotowy podaję w postaci rsm-u (RSM 32). Nie zawsze aplikuję P2O5 - jest to uzależnione od wskazań analiz zasobności gleby. Wiosną nie podaję magnezu, ponieważ pod buraki aplikowany jest Kizeryt, zawierający w składzie MgO, a jak wspomniałem część plonu w postaci liści (w tym też magnezu) wraca do gleby - mówi Henryk Święcicki, właściciel gospodarstwa.

Dla jęczmienia browarnego zaleca się nawożenie fosforem w ilości 30-70 kg P2O5/ha, potasem - 40-90 kg K2O/ha i magnezem - 20-45 kg MgO/ha. Przy czym wyższe dawki stosuje się przy niskiej zawartości składników i oczekiwanym wysokim plonie jęczmienia, a dolne - przy wysokiej zasobności gleby. Stosując orkę zimową, nawozi się przed zabiegiem. Na glebach lżejszych, przy średniej zasobności PKMg nawozi się wiosną. W przypadku nawożenia azotem, dawka nawożenia także powinna być ustalona na podstawie zasobności gleby w ten składnik, aby nie podać zbyt dużej ilości nawozu i nie doprowadzić do zwiększenia zawartości białka w ziarnie. Po przedplonie okopowych (po burakach bez liści) stosuje się ok. 25-30 kg N/ha, po pszenicy, w zależności od kompleksu gleby ok. 35-45 kg N/ha. Przy plonie pszenicy powyżej 6 t/ha dawkę nawożenia zwiększa się o 10-15 proc.

Jęczmień jary browarny siejemy możliwie wcześnie, od końca marca do połowy kwietnia. Opóźnienie wysiewu powoduje podwyższenie zawartości białka w ziarnie i pogorszenie jakości browarnej. W zależności od części kraju, zwłaszcza w regionach cieplejszych, jeśli tylko można wjechać w pole, do siewu dobrze jest przystąpić wcześniej i nie powinno odkładać się tego zabiegu. Niewielki przymrozek nie przemrozi gleby do głębokości umieszczonego w niej ziarna. Jęczmień browarny sieje się trochę gęściej niż pastewny, aby uniemożliwić nadmierne rozkrzewienie prowadzące do produkcji mniejszych i niewyrównanych ziaren. Wszystkie czynniki - gleba, termin siewu, odmiana - decydują o wielkości obsady, a ta z kolei wpływa na plon.

- Jęczmień w gospodarstwie uprawiany jest w systemie bezorkowym. Jesienią gleba spulchniana jest gruberem o sztywnych łapach na głębokość ok. 20 cm i wiosną w zależności od jej zaskorupienia stosuję odpowiednio agregat z broną. W ubiegłym roku siałem jęczmień w ostatniej dekadzie marca, w tym sezonie do siewu przystąpię, jak tylko pozwolą na to warunki klimatyczno-glebowe. Ziarno sieję na głębokość 2 cm w ilości 180-200 kg/ha. Przy odpowiedniej gęstości i sprzyjających warunkach pogodowych uzyskuję materiał o bardzo dobrych parametrach jakościowych, zawartość białka nie przekracza 10 proc. Nie dosuszam ziarna po zbiorze, żniwa jęczmienia jarego browarnego rozpoczynam, gdy ziarno osiąga wilgotność na poziomie 14 proc. Uzyskuję ziarno o oczekiwanych parametrach, wyrównane, celne, zdrowe i praktycznie bez uszkodzeń przy zbiorze - opowiada Henryk Święcicki.

W odwiedzonym gospodarstwie dominującymi chwastami na polach z uprawą jęczmienia są przytulia czepna i bodziszek drobny, przeciwko którym gospodarz stosuje w zalecanych dawkach i terminach preparaty oparte o substancje czynne tribenuron metylu oraz fluroksypyr. Ochronę przed chorobami i szkodnikami stosuje, jeśli pojawia się zagrożenie ze strony agrofagów, kierując się programem pielęgnacji plantacji proponowanym na dany rok przez słodownię.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Edward 2017-04-20 18:52:49
    Ja z kolei jestem na końcu tego łańcucha - delektuje się browarkiem. Piwo to moje paliwo. Dziennie potrafię z 6 przefiltrować za to nerki mam jak niemowlę. Jak sobie dwóch browarów nie strzelec to orka krzywo wychodzi
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.170.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!