PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W tym roku na prosie nie zarobisz, cena spadla o połowę

W tym roku na prosie nie zarobisz, cena spadla o połowę Proso. Fot. Flickr, Lucy Crabapple

Autor: AP

Dodano: 12-11-2016 08:39

Tagi:

Brak popytu i tanie zboże ze Wschodu podkopują sens produkcji prosa. Jeszcze w poprzednim PROW można było zdobyć dopłaty do jego uprawy z programu ochrony roślin zagrożonych wyginięciem. W ciągu roku ceny spadły i pojawiła się konkurencja z Ukrainy.



– Jeśli chodzi o popyt na proso, to właściwie go nie ma, jest za to duża podaż – powiedział redakcji Farmer Marian Bryś, prowadzący skup zboża. Zauważył, że to nie do końca dla niego zrozumiała sytuacja, gdyż proso służy do produkcji coraz bardziej popularnej kaszy jaglanej.

Zdaniem Mariana Brysia, negatywny wpływ na popyt na polskie proso mają wprowadzone kontyngenty na zboże z Ukrainy. – Wszystko zepsuł Wschód i Ukraina. W Polsce była stabilna cena i jakość prosa. Dziś wszyscy chcą odejść od siania prosa. Wiadomo, że część sieje ze względu na zmianowanie, ale nie idzie to ku dobremu.

Problem stanowi import ze Wschodu, to jest duża konkurencja  – powiedział Krzysztof Łuźniak, szef firmy Kampol. – Państwo daje kontyngenty na kukurydzę, na zboża, cena się obniża, nikt nam tego nie rekompensuje. Proso jest z Ukrainy, Rosji, ze wschodu. Jako kraj nie mamy szans z nimi, z ich areałem i glebami – wyjaśnił. 

Na negatywny wpływ kontyngentu na ceny i popyt zbóż wskazywali od razu wszyscy zapytani przez nas rolnicy. Do problemu odniosło się nawet ministerstwo rolnictwa. Zarówno w lipcu, jak i w ostatnio w październiku, ministerstwo zapewniało, że dotarły do niego pogłoski o wzmożonym imporcie niskiej jakości zbóż z Ukrainy i jego niekorzystnym wpływie na popyt i ceny krajowe. Minister miał zlecić zaostrzenie kontroli jakości ziarna przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwową Inspekcję Sanitarną, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcję Weterynaryjną.  

Czy ceny prosa faktycznie ucierpiały?

W ubiegłym roku za proso płacono ok 900 zł, a jeszcze na wiosnę 2012 cena skupu kształtowała się w okolicach 1200 – nawet do 1400 zł. Produkcja była więc opłacalna. Rolnicy doceniali, że koszty uprawy prosa nie były wysokie, wadą natomiast jest wysoka zawodność upraw.

Zapytaliśmy osoby prowadzące skup zboża o ceny skupu prosa. – W ubiegłym roku za tonę płacono nawet 900 zł, dziś to jest ok 500 zł – powiedział Marian Bryś. Krzysztof Łuźniak, szef firmy Kampol, wskazał widełki 450 – 550 za tonę.

– Odkąd weszły kontyngenty bezcłowe na pomoc Ukrainie, to zasypali pół Europy. A zakładają firmy w rajach podatkowych i sprzedają zboże po 100 euro, gdzie 5 lat temu cena była 1,5 zł za kilogram – dodał Marian Bryś.

Uprawa prosa była do niedawna dotowana z programu 6.1, dofinansowującego hodowlę roślin zagrożonych wyginięciem. Ten program już się jednak skończył, wraz z PROW 2007-2013. Jeszcze w 2014 roku uczestnik naszego forum na farmerze napisał o cenie od 700 po żniwach do 1200 zł na wiosnę za tonę. „Jak się dobrze uda to jest na tym przyzwoity zysk bo nakłady są małe, ponadto ja jestem w programie i dostaję do każdego ha prosa 560 zł”.  Wysokość dopłat przewyższała dzisiejsze ceny skupu.

  

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • daniel 2016-12-03 19:54:55
    powiedzcie co z tym prosem robic mam 50ton i nic nie sprzedane
  • robert 2016-11-14 10:52:30
    wszystko pięknie i fajnie, tylko że nie każdy ma dojścia do takich producentów i jest skazany w mniejszym bądź większym stopniu na sklepowe żarcie, tym samym dobrze byłoby wiedzieć co się realnie je.
  • z.. 2016-11-13 20:51:10
    Jadam kaszę jaglana zrobioną bezpośrednio od wytwórcy kaszy Pana K, wcześniej proso od wiadomego sąsiada .... ..jest to nasz produkt regionalny więc...żadne " oszołomy" nie potrzebne...nawet te po dwa kilo.....tego i Wam życzę......
  • kosument kaszy jaglanej 2016-11-13 19:36:16
    Panowie,
    jestem maniakiem kaszy jaglanej - wcinam ją kilogramami (obowiązkowo, każdego rana na śniadanie min. 100 gram a i na obiad często nasze kulinarne złoto ląduje u mnie na talerzu), ale po tym co tutaj przeczytałem trochę jestem w kropce. Mianowicie czy da się w jakiś sposób poznać, że kasza jaglana jest produkowana u nas, z naszego polskiego ziarna? Nie mam najmniejszej ochoty choćby 1 groszem wspierać gospodarkę Ukrainy do momentu kiedy u naszego wschodniego sąsiada ciągle jest żywy kult bandytów z UPA.
    Jeżeli ma to jakieś znaczenie - najczęściej kupuję i jem jaglaną kaszę z firmy Eska oraz Mlexer (kupowana w workach po 2 kg w Auchan).
  • z.. 2016-11-13 16:35:29
    Ja myślę, że nie o zmianę tu chodzi.....

    Pośrednicy rozbujali się w poprzednim rozdaniu....i powrót do normalnych marż jest mocno niemożliwy.....bez regulacji odgórnych.
    Kiedyś przy wożeniu bezpośrednio na sklepy było najpierw 18% potem nie więcej jak 25%....dochód sklepu(firmy).
    Dzisiaj bez pośrednika właściwie handel prawie niemożliwy, nawet jak dysponujesz zapleczem i długim okresem podania rolniczego towaru z pierwszej ręki powtarzalnej super jakości.
    ...na podwórku 0,50gr w sklepie konsument 4,50......za ten sam kilogram.
    Tak więc ...cena prosa nijak się ma do kosztów produkcji i do np. kaszy...tu działa kilku pośredników...ten co kupuje w hurcie proso, ten co robi kaszę i ten co sprzedaje do np. sieci......konsument i producent .....to jakieś 4zł różnicy dla pośredników (tu często bezsensowny transport kilka razy tą samą trasą)..... na 50 gr wyjściowego z kilograma.....
  • kissmy... 2016-11-13 16:04:19
    pytanie brzmi: dlaczego kasza jaglana nie jest tak tania? taka gospodarka #dobrazmiana
  • z.. 2016-11-13 15:58:49
    Też dobrze.
    Pomieszaj. obie kasze najpierw gotuj chwilę jaglaną , po ~5min (...:)"zakręć" się dwa razy po kuchni) wrzuć gryczaną.

    Zawsze.....Przed wrzuceniem do potrawy...2 łychy jaglanej do kubka , zalej wrzątkiem z czajnika :)rachu/ciachu szybko zamieszaj i odlej ...odpłynie to co "zjełczało" i gorzkie na powierzchni z kaszy jaglanej .....nawet się nie obejrzysz , i nie poczujesz, ze jadłeś tą :) :)!!"obrzydliwą" kaszę.....:):).
  • i 2016-11-13 13:08:29
    Ja stawiam na kaszę gryczaną -podstawa
  • z.. 2016-11-13 08:16:13
    Dziki pęd za niezdrową "wygodną" żywnością eliminuje z diety najbardziej wskazane produkty. Nie ma tradycji zdrowego odżywiania , a więc sorry żremy co popadnie byleby "smacznie", szybko i byleby kicha była pełna. Lobby chemiczne zagłuszyło podstawowe potrzeby człowieka. A wygodne życie (dla mnie pojęcie i kierunek myślenia względny) oddało w cudze ręce to co najważniejsze zdrowe życie i rakową śmierć OBCYM. Ważna jest darmowa praca....dla innych, więc zagłuszona wolność zgubiła wymiar....etc
    Proso to kasza , ta kasza to zdrowa żywość ( nie z Czernobyla i po glifo.....). Kwasowość organizmu człowieka...naturalna ...to tak jak optimum w przyrodzie pH 6,8-7,3 nie masz tego nie działają na Ciebie właściwie nawet ...te wredne chemiczne leki...o tym się nie mówi.
    A żeby nie chorować w/w odczyn organizmu jest KLUCZEM. Kasza jaglana to produkt chciało by się rzec bazowy...niestety kobitki nie potrafią go gotować bo " niesmaczny" i "trudny"-bzdura utarta w wygodnych ploteczkach. ...a to takie proste.
    Gotujcie kaszę jaglaną na setnych urodzinach potańczymy przy zdrowiu i delikatnej flaszeczce.....Leniwą babę co nie dba o kwasowość żołądka wygnać z domu to...ZABÓJCZYNI rodziny....cicha podstępna modliszka ..............w całej swej nieświadomej MĄDROŚCI....
  • ... 2016-11-12 23:16:50
    U nas proso po 350
    a dopłata wynosi 570 a nie 560
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!