PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wartość stanowiska po kukurydzy

Wartość stanowiska po kukurydzy Oceniając wartość stanowiska po kukurydzy, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, czy dotyczy to jej uprawy na kiszonkę czy na ziarno

Obserwowany w ostatnich latach wzrost zainteresowania uprawą kukurydzy sprawia, że coraz częściej pojawia się ona w zmianowaniu. Niestety, specyfika jej uprawy i przede wszystkim późny zbiór na ziarno sprawiają, że nie jest to najlepsza roślina dla upraw następczych.



Oceniając wartość stanowiska po kukurydzy, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, czy dotyczy to jej uprawy na kiszonkę czy na ziarno. W przypadku ziarnówki wszystkie resztki pożniwne trafiają z powrotem na pole. Zupełnie inaczej jest, gdy zbieramy kukurydzę z przeznaczeniem do zakiszania. Wówczas większa część roślin zostaje zabrana z pola, a pozostają jedynie niewielkie fragmenty łodyg i korzeni. Druga kolosalna różnica to termin zbioru. Po kiszonkowej zazwyczaj udaje się zasiać zboża ozime w terminie zbliżonym do optymalnego, po ziarnowej - nie ma już właściwie na to szans. Generalnie można podsumować, że więcej możliwości uprawowych daje stanowisko po kukurydzy uprawianej na kiszonkę. Co więcej, mniejsza ilość resztek pożniwnych sprawia, że nie ma większych problemów z zagospodarowaniem ich, a perspektywa dość długiej i ciepłej jesieni daje szanse na szybszą ich mineralizację.

Ziarnówka, niestety, daje zawężone możliwości, jeśli chodzi o siew zbóż ozimych (wyjątek: siew pszenicy ozimej w terminie opóźnionym lub siew przewódek). Wartość takiego stanowiska należy jednak rozpatrywać pod kątem pozostawionej ogromnej biomasy resztek pożniwnych. Z jednej strony są one cennym źródłem materii organicznej i składników pokarmowych. Z drugiej - przyczyną wielu problemów z zagospodarowaniem oraz przygotowaniem stanowiska pod siew rośliny następczej.

CENNY NAWÓZ

Niewątpliwe jest to, że słoma kukurydziana to rezerwuar składników pokarmowych dla roślin następczych, a w perspektywie czasu - także próchnicy glebowej. Plon słomy w dużej mierze zależy od warunków panujących w czasie wegetacji. Bardzo ogólnikowo przyjmuje się, że na tonę ziarna z hektara przypada ok. 1,2-1,4 t słomy. Stąd średnio po zbiorach kukurydzy na hektarze pozostaje ok. 8-10 t resztek pożniwnych, w których zakumulowane jest nawet 200 kg potasu. Oczywiście, poza potasem słoma zawiera azot, fosfor, magnez, wapń czy mikroelementy (tab.). Słoma to także cenne źródło węgla organicznego, czyli substratu do tworzenia próchnicy glebowej. Szacuje się, że wprowadzenie do gleby 8 t odpowiednio zagospodarowanej słomy kukurydzianej to prawie jak przeoranie ponad 30 t obornika. W zależności od postępowania ze słomą, typu gleby i warunków atmosferycznych składniki ze słomy kukurydzianej uwalniają się w ciągu nawet 3-4 lat, przy czym największa ich ilość dostępna będzie już w pierwszym roku po przyoraniu.

ROZDROBNIĆ I WYMIESZAĆ

Niezależnie od tego, jaką roślinę następczą będziemy uprawiać, słomę po zbiorze ziarna należy najpierw dobrze rozdrobnić (np. za pomocą brony talerzowej czy mulczera), co przyspieszy jej mineralizację i ułatwi dalszą uprawę. Przyjmuje się, że po rozdrobnieniu większość fragmentów słomy nie powinna przekraczać 6-8 cm, a ściernisko nie powinno być wyższe niż 10-20 cm. Warto tu dodać, że takie postępowanie dodatkowo niszczy dużą część populacji omacnicy prosowianki, która schodzi do dolnych części łodyg, gdzie zimuje. Prawidłowe postępowanie z resztkami kukurydzianymi wiąże się także z podaniem niewielkiej ilości azotu (ok. 4-10 kg na tonę słomy) albo wapna (ok. 400-1000 kg/ha), ewentualnie preparatu specjalistycznego. Takie postępowanie dodatkowo przyspiesza dekompozycję resztek pożniwnych. Na końcu wszystko powinno być wymieszane z glebą, np. poprzez w ykonanie orki zimowej.

NIEŁATWY SIEW

Odpowiednie zagospodarowanie słomy to także ważny aspekt w kontekście przygotowania stanowiska pod siew rośliny następczej. Nierozdrobnione, twarde fragmenty łodyg i duża biomasa utrudniają pracę siewników. Pracują one wówczas na różnej głębokości, a także często się zapychają. Niezmineralizowana nagromadzona warstwa słomy może rozluźniać glebę i zakłócać podsiąkanie wody kapilarnej. Co więcej, podczas fermentacyjnego rozkładu słomy wydzielają się także substancje, które mogą działać ograniczająco na kiełkowanie iwzrost siewek.

ZWIĘKSZONA PODATNOŚĆ NA FUZARIOZĘ

Warto także zapamiętać, że kukurydza jako przedplon zwiększa ryzyko presji chorób fuzaryjnych. Należy to rozpatrywać przede wszystkim w kontekście siewu zbóż kłosowych. Kukurydzę atakują bowiem te same gatunki Fusarium co pozostałe zboża. Grzyby te mogą porażać rośliny już od momentu kiełkowania i wschodów (fuzaryjna zgorzel siewek), następnie w czasie rozwoju źdźbła (fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni), aż do kłoszenia (fuzarioza kłosów). W związku z powyższym, jeśli planujemy zasiać zboża po kukurydzy, należy wybierać odmiany mniej podatne na fuzariozy i jednocześnie opracować dla plantacji skuteczny program ochrony fungicydowej.

NIE NAJLEPSZY PRZEDPLON DLA OKOPOWYCH

Kolejnym - bywa, że bagatelizowanym - problemem związanym z jakością stanowiska po kukurydzy, są pozostałości po używanych w tej uprawie herbicydach. Akumulują się one w glebie i na resztkach pożniwnych. Szczególnie długo zalegają środki o działaniu doglebowym, po zastosowaniu których niektóre wrażliwe rośliny, np. burak cukrowy, mogą być bezpiecznie uprawiane dopiero po 2 latach od ich zastosowania. Również popularne sulfonylomoczniki o działaniu nalistnym mogą w uprawie następczej powodować uszkodzenia związane z zahamowaniem rozwoju roślin. Dlatego przed siewem rośliny następczej trzeba wnikliwie przeanalizować etykiety-instrukcje środków pod względem terminów rozkładu substancji w glebie i oddziaływania jej na kolejne rośliny pojawiające się w zmianowaniu. Często w etykiecie są także zalecania co do głębokości uprawy, do których należy się dostosować.

Kukurydza nie jest także najlepszym przedplonem dla ziemniaka. Ponownie chodzi tu o dużą masę twardych i długo rozkładających się resztek pożniwnych (fragmenty pędów z korzeniami, osadki kolb). Są one zbierane przez kombajn razem z bulwami. Ręczne ich wybieranie jest mozolne, a z kolei pozostawienie ich sprzyja uszkodzeniom bulw podczas przeładunku.

Artykuł ukazał się w sierpniowym numerze miesięcznika "Farmer" Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Xyz 2018-09-01 10:36:44
    W tym sezonie sprawdziła się uprawa buraków cukrowych po qq oczywiście w uprawie pasowej. Jesień: rozdrobnienie resztek po qq mulczerem i podanie azotu na mineralizację słomy oraz bardzo płytka uprawa. Na wiosnę ponowna płytka uprawa w celu pobudzenia wschodów chwastów i siew pasowy. Resztki po qq na powierzchni pola ograniczają parowanie wody z gleby. Taką metodę zastosowałem na 1/4 areału i widać różnicę na korzyść "pasów". Wadą takiego rozwiązania jest konieczność posiadania lub wynajęcia odpowiednich maszyn co przy mniejszych areałach być nieuzasadnione ekonomicznie.
  • Karol 2018-08-31 22:21:00
    Polecam na rozkład resztek bakterie z rodziny Bacillus subtilis( Serenadę lub Bacter Plant) w znacznym topniu przyspieszaja rozkład resztek i poprawiaja strukturę,
  • rzyto 2018-08-31 21:36:50
    do Zwykly masz racje z rzepakiem w drugim roku po kuku
  • ... 2018-08-31 18:51:58
    Jeśli jesteśmy przygotowani na przyjęcie takiej masy organicznej POLECAM bo próchnica "trzyma" też wodę.
  • Zwykły 2018-08-31 18:25:34
    Rzepak ładny jest gdy przedplonem była pszenica bądź jęczmień po kukurydzy tak zauważyłem ,akurat ta masa organiczna zdąży się rozłożyć i rzepak ma z czego ciągnąć ,takie me zdanie.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.203.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!