Na pośredników nie ma już miejsca. Mamy do czynienia z dość paranoiczną sytuacją – komentują maklerzy. Obecne ceny sprzedaży pełnych półtusz chłodzonych w klasie E nie przekraczają 5 zł 70 gr za kilogram.

Ale jeśli znajdzie się klient, można próbować negocjować jeszcze w dół. Tymczasem podgardla kosztują już ponad 3 zł. To zbyt wielka dysproporcja, aby można było mówić o handlu. Jedyne co teraz dobrze się sprzedaje to tłuszcze i słonina. Tu dla odmiany ceny pną się w górę, ale coraz trudniej o towar. Tłuszcze podrożały nawet o 30 gr za kg. 


NAJCZĘSTSZE CENY SPRZEDAŻY

zł/kg

Schab 14,30 – 14,40 Karkówka 6,80 – 6,90 Łopatka 5,10 – 5,20

Taka sytuacja to efekt tego, że zakłady mięsne ograniczają rozbiory. Wolą kupić jednolitą partię mięsa z importu, bo to jest teraz bardziej opłacalne. Stąd sporo ofert najlepszych elementów w dobrych cenach.

Źródło: Małgorzata Motecha-Pastuszko/Agrobiznes