PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wymagania jakościowe dla jęczmienia browarnego

Wymagania jakościowe dla jęczmienia browarnego Jęczmień jary browarny odmiana KWS Iryna, fot. Katarzyna Szulc

O przydatności jęczmienia do celów browarniczych decyduje zespół cech. Przede wszystkim parametry technologiczne, które pozwalają scharakteryzować jakość uzyskanego z ziarna słodu.



Najważniejszym kryterium w doborze odmiany browarnej jęczmienia jarego jest wartość technologiczna, na co składają się parametry jakościowe słodu i brzeczki oraz cechy ziarna: zawartość białka na poziomie 9,5-11,5 proc. która warunkowana jest nawożeniem azotowym, gęstość ziarna, MTZ, i wyrównanie ziarna.

Przykładowe podstawowe parametry dla ziarna jęczmienia browarnego:

  • Zdrowy, suchy, bez obcego zapachu, nie porośnięty
  • Jednolitość odmianowa
  • Żywotność ziarna w próbie tetrazoliowej min. 96 proc.
  • Wyrównanie ziarna (na sitach 2,5 x 25 mm) baza 90 proc, min 80 proc.
  • Wilgotność ziarna: baza 14,5 proc, max 18 proc.
  • Zawartość białka: 9,5-11,5 proc (w zależności od wymagań, czasem przyjmowane jest ziarno o wyżej zawartości białka, należy kontaktować się ze słodownią)
  • Zanieczyszczenia nieużyteczne baza 3 proc.
  • Pozostałe parametry zgodnie z PN-R-74109, jak dla kl. I jęczmienia browarnego

Cechy dyskwalifikujące ziarno jęczmienia:

  • Widoczne porażenie grzybami z rodzaju Fusarium
  • Zapach stęchły, fermentacyjny lub inny obcy
  • Porażenie żywymi szkodnikami zbożowymi
  • Udział w ziarnie jęczmienia odmian pastewnych

Słodownie mogą stosować potrącenia za jakość, np. jeśli wilgotność będzie wyższa niż 14,5 proc to cena zakupu może być obniżona. Potrącenia są stosowane, np. gdy zanieczyszczenia nieużyteczne są wyższe niż 3 proc. Ponadto słodownie skupują tylko preferowane przez siebie odmiany jęczmienia.

Jeśli ziarno nie spełni wymogów słodowni to odmiany jęczmienia browarnego z powodzeniem mogą być wykorzystane na cele paszowe. Zwłaszcza, że zdrowe ziarno jęczmienia jako komponent do pasz jest już towarem deficytowym i poszukiwanym przez hodowców trzody chlewnej.

 

Dołącz do dyskusji na forum.farmer.pl  Rozmawiaj w temacie: jęczmień jary

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.81.223
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!