Choć zboża jare mają krótszy okres wegetacji niż ozime, to zagrożenie przez grzyby bytujące w glebie oraz zasiedlające ziarno jest takie samo. Poza małymi wyjątkami, porażenia zbóż ozimych przez sprawcę pleśni śniegowej i pałecznicy zbóż i traw, które nie zagrażają zbożom jarym. Wykonując zabieg zaprawiania, chcemy zwalczyć choroby, które, primo, powodują uszkodzenia roślin w początkowych fazach rozwoju zbóż, secundo, których objawy występują w późniejszych fazach rozwojowych zbóż, ale zwalczyć je możemy tylko poprzez wykonanie zabiegu zaprawiania. Związane jest to z cyklem rozwojowym tych grzybów, których w późniejszych fazach rozwojowych zbóż, wykonując zabiegi opryskiwania, nie zwalczymy. Chorobą, która może powodować straty od momentu wysiewu, jest zgorzel siewek. Choroba ta występuje we wszystkich uprawach zbóż jarych. Sprawcy tej choroby to przede wszystkim grzyby rodzaju Fusarium, Pythium i Bipolaris. Mogą być przenoszone wraz z ziarnem na jego powierzchni lub w ich wnętrzu albo bytują w glebie. Powodują one przedwschodowe i powschodowe zgorzele siewek. W pierwszym przypadku na plantacji widoczne są braki wschodzących roślin, a po wykopaniu kiełek ziarniaka jest zbrunatniały lub żółty poskręcany, a korzenie zagniwają, nie rozwijają się i w konsekwencji roślina nie wschodzi. W drugim przypadku rośliny wschodzą, ale są zahamowane we wzroście, chlorotyczne, słabe i bez turgoru, więdną i zamierają zaraz po wschodach. Chorobą, której początkowe objawy zauważalne są w fazie strzelania w źdźbło, jest pasiastość liści jęczmienia. Charakterystyczne objawy choroby pojawiają się od nasady liści w postaci żółtych oddzielonych nerwami pasów. Następnie pasy (smugi) brązowieją. Jest ich kilka na porażonym liściu. Przed zakończeniem wegetacji liście rozrywają się na oddzielne pasemka wzdłuż nekroz spowodowanych przez grzyb, powodując tzw. rzemykowatość liści jęczmienia. Porażone rośliny w fazie kłoszenia żółkną, są zahamowane we wzroście, przedwcześnie zasychają, nie wydając ziarna.

Do chorób, których objawy widoczne są pod koniec wegetacji, a wykonanie zabiegu zaprawiania ziarna pozwoli nam się przed nimi uchronić, należą: śnieć cuchnąca pszenicy, śnieć gładka pszenicy, głownia pyląca pszenicy, głownia zwarta jęczmienia, głownia pyląca jęczmienia, głownia zwarta owsa i głownia pyląca owsa. Obecność większości wymienionych chorób na plantacji zauważalna jest w fazie ...

Dokończenie tekstu w marcowym wydaniu Farmera.

Zobacz więcej artykułów z wydania Farmera 3/2015 ---> Aktualny numer ----> Prenumerata