Decydując się na hodowlę trzody chlewnej rolnicy zawsze biorą pod uwagę to, że może się zdarzyć taki okres, kiedy do produkcji trzeba dokładać. Pytanie tylko jak długo można?

Andrzej Nowak, wieś Złota: - Wczoraj przywieziono mi otręby z Szymanowa za 60 zł. Nie miałem takich cen w życiu, jak już prowadzę produkcje 23 lata. Jest to szokująca cena.

Opłacalna cena na dziś to 5 zł za kg żywca.

Marian Teliga, wieś Złota: - Ceny nie można dać wyższej niż ta, jaka jest aktualnie na rynku. W tej chwili jest to w granicach 4.40 –4.50 zł. Nawet w ostatnim czasie były małe spadki.

Zboża z dnia na dzień są coraz droższe. Hodowcy przyznają, że po żniwach liczyli na obniżki. Zdaniem pana Mariana trudno to wytłumaczyć.

- Nie wiem czy ceny zbóż są zależne od mniejszych zbiorów, czy to po prostu jakaś nieuzasadniona dziwna panika – dodaje Marian Teliga.

Na razie rolnicy mają własne zboża, wiec mogą częściowo obniżyć koszty produkcji. Jeżeli jednak ceny pasz się nie ustabilizują jedynym wyjściem z sytuacji będzie ograniczenie hodowli.

Rolnicy już teraz biją na alarm. Niedługo problem eksportu żywca może zniknąć bo sami zaczniemy go sprowadzać.

Źródło: Agrobiznes