PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zboża jare - odmiany najszerzej polecane

Zboża jare - odmiany najszerzej polecane Fot. M. Tyszka

Autor: Małgorzata Tyszka

Dodano: 13-01-2018 07:32

Tagi:

Wiele wskazuje na to, że w tym roku wysianych zostanie więcej niż zazwyczaj zbóż jarych. Wzrośnie tym samym zainteresowanie zakupem ich materiału siewnego. Aby ułatwić wybór konkretnej odmiany, przedstawiamy charakterystykę tych najszerzej zalecanych.



Jako kryterium przyjęliśmy wpis na listach odmian zalecanych (LOZ) w przynajmniej pięciu województwach. Odmiany zestawiliśmy tabelarycznie, prezentując ich charakterystykę w uproszczeniu. W tym celu posłużyliśmy się kolorami: czerwony oznacza cechę o wartości poniżej wzorca, żółty - na jego poziomie, a zielony - powyżej.

JĘCZMIEŃ JARY

W zestawieniu dominują odmiany pastewne, których ziarno wykorzystywane jest na cele paszowe. W ich przypadku najważniejsze kryterium to plon ziarna, a także zawartość białka. U odmian browarnych (w tabeli znajdują się dwie - KWS Irina i Salome) najważniejszymi cechami ziarna są: zawartość białka nie wyższa niż 11,5 proc., masa tysiąca nasion, jego gęstość ziarna i wyrównanie. Trzeba jednak pamiętać, że wybór konkretnej odmiany browarnej bywa ograniczany zapisami w umowach kontraktacyjnych z odbiorcą towaru.

Krajowy Rejestr (KR) obejmuje blisko 70 odmian jęczmienia jarego. Aż 34 z nich wpisane były na ubiegłoroczną LOZ. Na naszą listę trafiło 11 z nich. Najlepiej w naszym zestawieniu wypadają: Basic, Soldo, Ella, Oberek.

Basic - odmiana pastewna, zarejestrowana w 2011 r. Plenność dobra do bardzo dobrej. Odporność na choroby powyżej średniej, z wyjątkiem rdzy jęczmienia, na którą jest przeciętnie odporna. Rośliny są niskie, o średniej odporności na wyleganie i takiej też tolerancji na zakwaszenie. Termin kłoszenia dość wczesny, dojrzewania średni. Masa 1000 nasiona duża, przy przeciętnej zawartości białka. Wyrównanie ziarna dobre, gęstość ziarna w stanie zsypnym przeciętna.

Soldo - odmiana pastewna, zarejestrowana w 2013 r. Cechy powyżej średniej to: odporność na wyleganie, masa tysiąca ziaren, odporność na mączniaka. Odznacza się przeciętną tolerancją na zakwaszenie gleby i następujące choroby: plamistość siatkową, rynchosporiozę, rdzę jęczmienia i czarną plamistość. Plenność bardzo dobra. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Wyrównanie ziarna dość dobre, gęstość ziarna w stanie zsypnym dość duża.

Ella - odmiana pastewna, zarejestrowana w 2012 r. Plenność bardzo dobra. Odporność na plamistość siatkową, mączniaka prawdziwego i czarną plamistość - powyżej średniej, na rynchosporiozę i rdzę jęczmienia - poniżej średniej. Odmianę cechują dość duże: odporność na wyleganie, masa 1000 ziaren i gęstość ziarna w stanie zsypnym. Wyrównanie ziarna i tolerancja roślin

na zakwaszenie gleby średnie. Zawartość białka w ziarnie mała.

• Oberek - odmiana pastewna, wpisana do KR w 2013 r. Odmiana wysoko plonująca, o dużej zawartości białka, wysokiej masie 1000 nasion. Wyrównanie ziarna i jego gęstość w stanie zsypnym - średnie. Rośliny odporne na wyleganie. Odporność na choroby przeciętna.

PSZENICA JARA

W KR znajduje się 30 odmian pszenicy jarej zwyczajnej, wśród których dominują odmiany chlebowe (22). Ponadto jedna odmiana pszenicy twardej SMH87 i jedna pszenicy orkisz pod nazwą Wirtas.

Przy wyborze konkretnej odmiany powinno się zwrócić uwagę na jej odporność na choroby oraz wyleganie. Pszenica łatwo wylega, dlatego szybko może być porażana przez patogeny. Plenność jest szczególnie ważna w wypadku odmian paszowych.

Odmiany pszenicy jarej klasyfikowane są na kilka grup jakościowych:

E - odmiany elitarne, charakteryzują się najlepszą wartością przemiałową ziarna, a wartość wypiekowa uzyskanej mąki daje możliwość polepszenia wartości wypiekowej mąki ze słabszych odmian;

A - odmiany jakościowe, odznaczają się dobrą wartością przemiałową ziarna i bardzo dobrą jakością wypiekową mąki;

B - odmiany chlebowe, charakteryzują się dobrą wartością przemiałową ziarna i dość dobrą jakością wypiekową mąki, co pozwala wykorzystać ją do produkcji chleba;

C - odmiany pozostałe; trafiają tu wszystkie niezakwalifikowane do wcześniej wymienionych grup.

W naszym zestawieniu najlepiej wypadły odmiany: Harenda, Tybalt i KWS Torridon.

Harenda - odmiana chlebowa (B) zarejestrowana w 2014 r. Odznacza się plennością powyżej przeciętnej, tolerancją na zakwaszenie gleby, odpornością roślin na wyleganie i choroby. Masa 1000 ziaren średnia, jego wyrównanie dość duże, a gęstość w stanie zsypnym bardzo duża. Odporność na porastanie ziarna w kłosie dość mała, liczba opadania duża. Zawartość glutenu dość duża.

Tybalt - odmiana jakościowa (A) wpisana do KR w 2005 r. Odporność na wyleganie,

masa 1000 ziaren, zawartość białka i plenność powyżej średniej. Odporność na choroby przeważnie średnia, jedynie w odniesieniu do rdzy brunatnej i mączniaka prawdziwego powyżej przeciętnej. Wyrównanie ziarna dość słabe, a jego gęstość w stanie zsypnym mała. Liczba opadania duża do bardzo dużej, ilość glutenu duża. Odporność na porastanie ziarna w kłosach bardzo duża.

• KWS Torridon - odmiana jakościowa (A), w KR od 2012 r. Plenność dobra. Odporność na rdzę brunatną i rdzę żółtą - duża, na brunatną plamistość liści i septoriozę liści - dość duża, na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, septoriozę plew oraz fuzariozę kłosów - średnia. Rośliny są niskie, o dużej odporności na wyleganie. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość słabe, gęstość w stanie zsypnym dość duża. Odporność na porastanie w kłosie średnia, liczba opadania bardzo duża. Zawartość białka duża, ilość glutenu duża do bardzo dużej. Tolerancja na zakwaszenie gleby średnia.

PSZENŻYTO JARE

W KR znajduje się obecnie 12 odmian pszenżyta jarego. Cechami, na jakie należy zwrócić uwagę przy zakupie materiału siewnego, jest oczywiście plon, a ponadto ze względu na brak zarejestrowanych w tym gatunku retardantów, odporność na wylegania oraz wrażliwość na porastanie ziarna w kłosie - późno dojrzewa, co czyni gatunek narażonym na silne oddziaływanie czynników środowiskowych sprzyjających występowaniu tego zjawiska. Spośród chorób największy problem stanowią: septoriozy liści, rdza brunatna, a także mączniak prawdziwy.

W naszym zestawieniu najlepiej wypadły odmiany Mazur i Sopot.

Mazur - odmiana zarejestrowana w 2014 r. Charakteryzuje się wyższymi od wzorca: plennością, gęstością w stanie zsypnym, masą 1000 nasion, odpornością na: fuzariozę kłosów, rdzę brunatną, septoriozę liści i choroby podstawy źdźbła, natomiast średnią wobec mączniaka prawdziwego. Również tolerancja odmiany na zakwaszenie gleby, odporność ziarna na porastanie w kłosie, jego wyrównanie i liczba opadania są przeciętne. Natomiast poniżej średniej wypadają takie cechy, jak: podatność roślin na wyleganie, zawartość białka i odporność na septoriozę plew.

Sopot - w KR od 2015 r. Odmiana o średniej: masie 1000 ziaren, zawartości białka i tolerancji na zakwaszenie, a także odporności na mączniaka prawdziwego, fuzariozę kłosów i rynchosporiozę (pozostałe choroby powyżej przeciętnej). Plenność bardzo dobra. Wyrównanie ziarna, odporność na porastanie w kłosie - przeciętne, gęstość w stanie zsypnym duża. Liczba opadania dość mała.

OWIES

W KR jest 25 odmian owsa zwyczajnego i 5 nagoziarnistych, tj. bezłuskowych. Przy wyborze odmiany poza plennością należy zwrócić uwagę na zawartość białka w ziarnie i podatność roślin na wyleganie. Nasze zestawienie obejmuje 6 odmian, w tym 2 bezłuskowe (nagie) Amant i Siwek. Najlepiej wypadają w nim odmiany: Nawigator, Bingo i Amant.

Nawigator - odmiana figuruje w KR od 2015 r. Odznacza się bardzo dużą plennością. W odniesieniu do chorób - dość dużą odpornością na mączniaka prawdziwego, rdzę wieńcową i źdźbłową, a średnią na helmintosporiozę i septoriozę liści. Rośliny wykazują dużą odporność na wyleganie, lecz dość małą tolerancję na zakwaszenie gleby. Masa tysiąca ziaren i ich wyrównanie bardzo duże, gęstość w stanie zsypnym duża, zawartość białka średnia.

Bingo - odmiana zarejestrowana w 2009 r. Odznacza się średnią odpornością na wyleganie, zawartością białka i tolerancją na zakwaszenie, a także odpornością na rdzę źdźbłową, helmintosporiozę i septoriozę liści. Powyżej przeciętnej: masa 1000 ziaren, odporność na mączniaka prawdziwego i rdzę wieńcową.

Amant - odmiana bezłuskowa, wpisana do KR w 2014 r. Cechy powyżej średniej to: odporność na wyleganie, choroby takie jak rdza wieńcowa, rdza źdźbłowa i tolerancja na zakwaszenie. Cechy na poziomie średniej to: odporność na mączniaka prawdziwego, septoriozę liści i helmintosporiozę.

Artykuł ukazał się w styczniowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (23)

  • Redakcja farmer.pl 2018-01-17 13:47:54
    @rolnik oczywiście wciąż staramy się usuwać komentarze, które są niezgodne z regulaminem. Zaraz raz jeszcze je przejrzymy ;) Dziękujemy za czujność. Pozdrawiamy!
  • werben 2018-01-16 07:20:23
    Pszenzyto Mamut, jęczmień idę w nowość Allianz z Danko, pszenica Harenda standard najlepiej u mnie wychodzi
  • tomek 2018-01-15 09:03:10
    @Jan6630Dublet dobrze plonuje i wcześnie dojrzewa ale ma jedną wadę strasznie wylega
  • zasypany 2018-01-15 09:01:07
    Ja chyba skusze się na pszenice torridon. Po burakach potrzebuję niską i sztywną i odporną na porastanie.
  • asdf 2018-01-14 21:43:00
    Panowie jęczmień jary kucyk, siał ktoś? Jak się sprawuje?
  • G 2018-01-14 21:26:11
    @Zygmunta powinno się usunąć i tak nie pracuje w ziemi
  • rolnik 2018-01-14 21:01:04
    Szanowna Redakcjo, wnioskuję o usuwanie komentarzy nie związanych z tematem artykułu. Dotyczy to także pozostałych artykułów. Od pewnego czasu można zauważyć obecność komentarzy nic nie wnoszących do tematu, a obniżających wartość merytoryczną dyskusji. Mam nadzieję na podjęcie zdecydowanych działań wobec zaistniałej sytuacji.
  • rolnik 2018-01-14 19:10:33
    Stara dobra odmiana jęczmienia to eunova
  • maloleoszy 2018-01-14 17:35:52
    Co sadzicie o schirocco?
  • Zygmunt 2018-01-14 16:20:23
    @NPK zdziwisz się ale ci nie zazdroszczę, bo tyrasz od świtu do zmorku. Duzo do powiedzenia masz, ale jak przychodzi co do czego to okazuje się, że owszem dochód jest ale jeszcze większe długi. Tak to jest jak się na kredytach jedzie. Nawet na nawozy nie masz, bo wszystko z banku. Takich głupców jak ty to całe multum.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.128.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!