Niestety wiele plantacji zbóż ozimych i rzepaku wymaga przesiewu. W to miejsce często wybierane są zboża jare, których siew już się rozpoczął. W ten sposób rolnicy chcą jeszcze „złapać” wilgoć z gleby, której jest bardzo mało. Widać to na zdjęciu rzepaku ozimego wykorzystanego w artykule zamieszczonym na naszym portalu farmer.pl pt. Rokujące plantacje ozime – czyli jakie? Wczesną wiosną widać na nim głębokie pęknięcia gleby, co pozostawia wiele do życzenia i mówi na jaką obecnie dostępność w wodę mogą liczyć rośliny następcze.

Generalnie zboża jare lubią wczesny siew. Dlaczego? Taki termin pozwala przedłużyć okres wzrostu wegetatywnego zbóż, co związane jest z większą ilością kłosów – lepszym rozkrzewieniem, jak również rozwojem systemu korzeniowego.

Jakie są optymalne terminy siewu zbóż jarych dla poszczególnych gatunków?

Pszenicę jarą w zachodniej i południowo-zachodniej Polsce wysiewa się od 15 do 25 marca. Z kolei w pasie środkowej Polski (również w części województwa zachodniopomorskiego) od 20 do 30 marca. W północnych i wschodnich regionach termin przypada przeważnie na 25 marca do 5 kwietnia, a najpóźniej – od 1 do 10 kwietnia – w północo-wschodniej części kraju i części woj. pomorskiego, a także na obszarach górskich.

Owies również można wysiewać od 15 marca do 25 marca w regionie zachodniej i południowo-zachodniej Polski. Następnie w środkowym pasie (również w woj. zachodniopomorskim i części woj. dolnośląskiego) od 20 do 30 marca. Od 25 marca do 5 kwietnia poleca się wysiać owies w części woj. pomorskiego, po kujawsko-pomorskie, podlaskie i lubelskie, a także część mazowieckiego. Od 1 do 10 kwietnia z kolei można wykonać ten zabieg w części woj. pomorskiego i w woj. warmińsko-mazurskim, a także na terenach górskich.

Jęczmień jary od 15 marca można wysiać w woj. lubuskim, części wielkopolskiego, opolskiego i śląskiego, a także małopolskiego. Największy obszar kraju (część zachodniopomorskiego, kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego, opolskiego, śląskiego, małopolskiego, całe łódzkie, mazowieckie, świętokrzyskie) to czas wysiewu tego gatunku w terminie od 20 marca do 5 kwietnia. Za optymalny termin siewu jęczmienia uznaje się 25.III-10.IV w takich regionach jak: część woj. zachodniopomorskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, dolnośląskiego, podlaskiego, lubelskiego i mazowieckiego. Najpóźniej od 30 marca do 15 kwietnia poleca się siew w zachodniej części woj. pomorskiego, w woj. warmińsko-mazurskim i na obszarach górskich.

Dla pszenżyta zwykle termin optymalny przypada na III dekadę marca bądź I kwietnia.