PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ziarno kukurydzy ma ponad 30 proc. wilgotności – kiedy przystąpić do zbioru

Ziarno kukurydzy ma ponad 30 proc. wilgotności – kiedy przystąpić do zbioru Mierzenie wilgotności ziarna kukurydzy podczas XIX Dni Kukurydzy w Skrzelewie; Fot. Anna Kobus

W porównaniu do roku ubiegłego, wilgotność ziarna kukurydzy jest dużo wyższa. To oczywiście efekt deszczowej pogody i przedłużającej się wegetacji. Na Dniach Kukurydzy w Skrzelewie (pow. sochaczewski), 1 października, badane ziarno pochodzące z 13 różnych odmian (o rożnym FAO) od firmy Pioneer, miało ono od 30,4 do 36,9 proc. wilgotności.



W większości odmian kukurydzy w wyłupanych ziarniakach wyraźnie można już odnaleźć czarną plamkę. Tworzy się ona u podstawy ziarniaka po około 60 dniach licząc od początku wiechowania kukurydzy. Stadium to oznacza osiągnięcie przez ziarniak dojrzałości fizjologicznej (omłotowej). Najwcześniej pojawia się ona na czubku kolby, a następnie w coraz niżej usytuowanych ziarniakach.

Po osiągnięciu tej fazy ziarniak już nie rośnie, a wilgotność jaką osiąga oscyluje na poziomie 32-35 proc. Zbierając ziarno przy takich wartościach dochodzi jednak do licznych uszkodzeń ziarna (szacowanych na około 10 proc.) Rosną także koszty dosuszenia ziarna.

Z nieformalnych doniesień wynika jednak, że niektórzy decydują się już na omłot, a następnie na dosuszanie ziarna. Liczą, że jak sprzedadzą ziarno na przednówku otrzymają za nie niego lepszą cenę.
Po osiągnięciu dojrzałości omłotowej (widoczna czarna plamka) warto jednak jeszcze odczekać ok.2 tygodni, by zebrać bardziej suche ziarno. Takim postępowaniem niwelujemy także straty jakie powstają podczas omłotu ziarna zbyt wilgotnego.

W sprzyjających warunkach w październiku można jeszcze oczekiwać zmniejszenia wilgotności ziarna. Ale przy przesunięciu zbioru na listopad wilgotność już się nie zmniejsza, możemy natomiast dużo stracić na jakości ziarna (powiększające się porażenie ziarna przez grzyby z rodzaju Fuzarium) lub na skutek opadania kolb i wylegania roślin (omacnica prosowianka, dziki).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Polak 2017-10-05 13:55:07
    Mokro jak hüül
  • proboszcz 2017-10-04 20:27:05
    Mokra jesień to na co czekać?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.59.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!