Początek 2016 r. nie był sprzyjający dla wielu zimujących upraw. Silne mrozy, które w wielu regionach nadeszły w momencie, kiedy to na polach nie było ani grama śniegu uszkadzały rośliny. W efekcie duża część ozimin przezimowała w bardzo słabej kondycji i rolnicy sukcesywnie podejmowali decyzje o ich przesiewie.

Tegoroczne słabe przezimowanie wielu odmian pszenicy ozimej pozwoliło jednak zweryfikować i ponownie ocenić zimotrwałość wielu odmian. W związku z powyższym COBORU opublikowało najnowsze wyniki doświadczeń porejestrowych (PDO) i rejestrowych oraz rozpoznawczych, realizowanych w sezonach wegetacyjnych 2015/2016 i dla porównania podało także wyniki z pamiętnej sezonu 2011/2012, w których wystąpiły gigantyczne straty roślin po zimie.

W obu przypadkach przezimowanie odmian wyrażono w procentach martwych roślin, oszacowanych 2-3 tygodnie po ruszeniu wiosennej wegetacji (tabela w załączniku). W tabeli odmiany uszeregowano według rosnącego procentu martwych roślin czyli pogarszającego się przezimowania.

Ogólną zimotrwałość, oceniano w skali 9-stopniowej. Jak widać w zestawieniu mamy zarówno pszenice oceniane na 6 (np. Arkadia, Ostroga, Smuga, Legenda, Mewa) w skali 9 stopniowej, ale są i takie które oceniono zaledwie na 1,5 (Pawel, Meister, Bystra, Rapsodia). Oczywiście te z najniższą mrozoodpornością zimowały najsłabiej.

W załączniku podajemy szczegółowe dane opublikowane przez COBORU. Zachęcamy do zapoznania się z tymi danymi.