PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Złomy kukurydzy - efekt żerowania omacnicy prosowianki

Złomy kukurydzy - efekt żerowania omacnicy prosowianki

Lustrując kukurydzę można zaobserwować teraz charakterystyczne uszkodzenia w postaci złamanych łodyg roślin. Jest to efekt żerowania omacnicy prosowianki.



Omacnica prosowianka to obecnie najgroźniejszy szkodnik kukurydzy. Z roku na rok nabiera na znaczeniu, w zeszłym sezonie wyrządziła naprawdę dużo szkód, głównie w uprawach na ziarno i wszystko wskazuje na to, że i w tym roku będzie podobnie.

Obecnie efekt żerowania omacnicy można na plantacji bardzo łatwo zidentyfikować w postaci charakterystycznych złomów kukurydzy. Z gospodarczego punktu widzenia najgroźniejsze są złomy łodyg poniżej kolby, gdy cała roślina się przewraca, co uniemożliwia jej zbiór. Najwięcej szkód obserwuje się w monokulturach, uprawach bezorkowych, oraz tam gdzie niedokładnie rozdrobniono przed zimą resztki pożniwne.

Żerowanie omacnicy ponadto sprzyja porażeniu grzybów z rodzaju Fusarium, które jak już sygnalizowaliśmy mogą w tym roku stać się kolejnym problemem w kukurydzy.

Zwalczanie chemiczne omacnicy jest możliwe, aczkolwiek jeszcze mało popularne zwłaszcza w mniejszych gospodarstwach ze względu na konieczność wykonywania zabiegów insektycydowych w okresie już zaawansowanego rozwoju kukurydzy, który to uniemożliwia wjechanie w plantacje typowego opryskiwacza polowego. Na zabiegi chemiczne jest już zdecydowanie za późno (wykonuje się je najczęściej w drugiej lub trzeciej dekadzie lipca).

Warto jednak teraz wykonać analizę procentu roślin uszkodzonych. Stwierdzenie 15 proc. roślin z objawami żerowania omacnicy w uprawie kukurydzy na ziarno jest sygnałem o tym, że należy rozpocząć walkę z tym szkodnikiem w sezonie następnym. Bez opryskiwacza szczudłowego niestety nie można ograniczać populacji chemicznie. Istnieje jednak możliwość walki z nim biologicznie poprzez zastosowanie introdukcji jego naturalnego wroga kruszynka - metoda ta jednak nie należy do najtańszych.

W przeciętnym gospodarstwie pozostają metody agrotechniczne, do których przede wszystkim należy płodozmian, staranne rozdrobnienie resztek pożniwnych, głęboka orka oraz wiosenne talerzowanie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.227.37
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!