Czerń zbóż wywoływana  jest przez grzyby: Cladosporium herbarum i Alternaria alternata. Choroba powoduje spadek wielkości plonu oraz pogorszenie jego jakości, straty oceniane są na poziomie 3 – 4 proc. Nasilenie choroby wzrasta przed zbiorem, szczególnie gdy wcześniej pojawiły się opady deszczu. Źródłem infekcji są resztki pożniwne. 

Objawy choroby występują na kłosach (plew i ości), dokłosiu rzadziej na górnych liściach w postaci ciemnooliwkowego lub czarnego nalotu trzonków i zarodników konidialnych różnych grzybów. Blokowany jest dostęp światła do żywych tkanek, które są wewnątrz kłosa i innych częściach rośliny. Początkowo choroba występuje placowo, w warunkach podwyższonej wilgotności rozprzestrzenia się bardzo szybko. Często występuje na roślinach osłabionych np. wcześniej porażonych przez inne choroby np. łamliwość źdźbła zbóż czy zgorzel podstawy źdźbła. 

Przykładowe preparaty do zwalczania czerni zbóż:

·        Dobromir 250 SC (azoksystrobina). Zalecany do stosowania w pszenicy ozimej i jarej w dawce 0,8 – 1l/ha.

·        Mirador 250 SC (azoksystrobina). Zalecany do stosowania pszenicy ozimej i jarej  w dawce 0,8 – 1l/ha.

·        Tazer 250 SC (azoksystrobina). Zalecany do stosowania w jęczmieniu ozimym w dawce 1l/ha.

·        Dedal 497 SC (tiofanat metylowy). Zalecany do stosowania w pszenicy ozimej w dawce 0,6l/ha.

·        Prosaro 250 EC (protiokonazol tebukonazol). Zalecany do stosowania w jęmczmieniu jarym w dawce 0,75 – 1l/ha.