PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Żyto na kiszonkę gotowe do zbioru

Żyto ozime jest tuż przed kłoszeniem. Oznacza to, że rośliny można już ściąć z przeznaczeniem do produkcji kiszonki.



Pierwsza dekada maja to czas zbioru pierwszych zielonek przeznaczonych do bezpośredniego skarmiania lub do produkcji pierwszych kiszonek. Obecnie w Pasie Centralnym żyto ozime gotowe jest do zbioru. Jako jedyne ze zbóż w tym regionie z zimy wyszło bez szwanku, roślinom nie zaszkodziły mrozy, ani chłodna wiosna. Wygląda dobrze, jest zatem nadzieja na podratowanie bazy paszowej dla gospodarstw z bydłem mlecznym lub opasowym.

Żyto tnie się gdy pochwa liściowa liścia flagowego jest otwarta i zaczynają być widoczne pierwsze ości kłosa. Czasem z racji pogody można kilka dni odczekać najpóźniej do fazy gdy górna część kłosa wyłania się z pochwy liściowej i widoczny jest pierwszy kłosek. Im dalej z cięciem się zwleka tym biomasa roślin bardziej drewnieje i trudniej taką biomasę zakiszać.

Po ścięciu dobrze jest by zebrana biomasa nieco podwiędła. Niektórzy rolnicy po jej skoszeniu pozostawiają ją z reguły na około 1-2 dni i po tym okresie przystępują do zakiszania. Inni z kolei bezpośrednio ją zbierają, układają ją na pryzmie, porządnie ugniatają (można dodać specjalny do kiszonek zakiszacz), a następnie przykrywają ją bardzo dokładnie folią. Biomasę żyta można także zakiszać w balotach. Po upływie przynajmniej miesiąca kiszonka taka gotowa jest do skarmiania.

Docenianą przez wielu producentów rolnych zaletą uprawiania żyta z przeznaczeniem na kiszonkę jest możliwość zasiania po nim w tym samym sezonie kukurydzy, również z przeznaczeniem na paszę. W tym roku zbiory można dokonać wcześnie, można jeszcze śmiało przystąpić do siewu kukurydzy.

Z kolei wadą takiego postępowania jest fakt, że uprawa po zbiorze żyta mocno przesusza stanowisko i kukurydza może gorzej wschodzić. Widoczne jest to zwłaszcza w lata mniej przekropne. W przypadku sezonu optymalnego w opady, zarówno żyto jak i kukurydza udaje się bez zarzutu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Daro 2016-05-03 12:48:55
    A jak ktoś się spóźni to lepiej zeby dal selko toxo albo cos tego typu!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.244.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!