Z pól praktycznie znikły już rzepaki oraz zboża ozime. Według danych KFPZ w województwach: wielkopolskim, dolnośląskim czy lubelskim skoszone jest 80-90 proc. zbóż. Tam zbiory mają się ku końcowi.

Według informacji przytoczonych przez KFPZ przykładowo w powiecie pszczyńskim (województwo śląskie) uzyskiwane plony są skorelowane w dużej mierze z wielkością gospodarstw. W mniejszych gospodarstwach uzyskuje się niższe plony w porównaniu do gospodarstw dużych. Zauważa się także tendencję, że przy wyższych zbiorach rzędu 8-10t/ha ziarno ma niskie białko, zaś przy zbiorze około 5t/ha poziom białka jest bardzo wysoki.

W Wielkopolsce na skutek długotrwałego deficytu wody w większości gospodarstw uzyskuje się niższe o 20 proc. plony w stosunku do roku ubiegłego. Podobnie jest w dużej części woj. kujawsko-pomorskiego, części mazowieckiego oraz łódzkiego. Jednak jakość ziarna w tym rejonie jest dobra, a nawet bardzo dobra. Podobnie jest na Lubelszczyźnie, tam również rolnicy notują słabsze plony, dotyczy to jednak jedynie słabszych stanowisk, na tych lepszych uzyskiwane plony oraz jakość ziarna jest zadowalająca.

Na Dolnym Śląsku jakość ziarna jest zróżnicowana, aczkolwiek lepsza niż w ubiegłym roku. Zauważalny jest jednak problem związany z wysoką liczbą opadania, która czasami przekracza 400 sekund oraz dużą gęstością ziarna – podaje KFPZ.

Podobnie jak jest z jakością, ceny również są zróżnicowane i w dużej mierze zależą od regionu. Dla pszenicy konsumpcyjnej ceny wahają się od 610-670 zł/t przy poziomie glutenu 26 proc. Ceny żyta konsumpcyjnego wynoszą od 460-520 zł, natomiast jęczmienia konsumpcyjnego od 520 do 570zł (KFPZ - ceny z dnia 10.08.2015r.).