Mleko, jak zapewnia Polska Izba Mleka, to bogactwo składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Mleko zawiera białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Najpowszechniej spożywane na świecie mleko krowie zawiera średnio: 87,7 proc. wody, 3,6 proc. tłuszczu, 0,19 proc. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 2,5 proc. białka (kazeina), 0,83 proc. białka-alfa S1 (kazeina), 0,6 proc. białka serwatkowego, 0,3 proc. beta-laktoglobuliny, 0,09 proc. alfa-laktoglobuliny, 0,06 proc. białka odpornościowego, 4,6 proc. laktozy, 0,12 proc. wapnia, 0,2 proc. innych związków organicznych, 0,7 proc. składników mineralnych.

Jeśli spożywalibyśmy tylko mleko i jego przetwory – bylibyśmy w stanie zabezpieczyć organizm przed niedoborami kaloryczno-białkowymi. Spożywanie mleka, zgodnie z zalecanymi normami, pokrywa także całkowite zapotrzebowanie organizmu na wapń – podstawowy składnik budulcowy kości i zębów. Mleko zawiera także magnez, potas, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12, jak również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E - informuje Polska Izba Mleka.