Poinformowano o tym w czwartek na konferencji prasowej w Mlekovicie. Zaprezentowano najnowsze inwestycje i podsumowano mijający 2015 r.

Prezes Mlekovity Dariusz Sapiński poinformował, że najnowsza inwestycja o nazwie Mlekovita 3 będzie Fabryką Proszków Mlecznych. Budowa się rozpoczęła. Podkreślił, że to największa inwestycja w historii Mlekovity spośród dotychczas zrealizowanych. Ma pozwolić na to, by Mlekovita, która już jest uznanym producentem proszków mlecznych w Polsce, stała się potentatem w tej dziedzinie w kraju i Europie Środowo-Wschodniej.

Powstaje od podstaw cały nowy zakład produkcyjny: budynki produkcyjno-magazynowe, które będą wyposażone w nowoczesne instalacje do produkcji i pakowania produktów. Inwestycja powstaje na działce o powierzchni czterech hektarów, obok dotychczasowego macierzystego zakładu Mlekovity w Wysokiem Mazowieckiem.

Prezes Sapiński poinformował dziennikarzy, że inwestycja ma być gotowa w marcu 2017 r. Zapewnił, że wszystkie prace budowlane idą zgodnie z harmonogramem. W nowej fabryce pracę znajdzie maksymalnie stu pracowników. Produkcja będzie w pełni zautomatyzowana. Docelowo w ciągu doby w nowej proszkowni ma być przetwarzanych 2,5 mln litrów mleka i 1,5 mln litrów serwatki. Mają być głównie produkowane innowacyjne odżywki dla dzieci, ale też nowe produkty, nad którymi trwają jeszcze badania. Sapiński tłumaczył, że celem firmy jest maksymalne wykorzystanie wszystkich walorów mleka.

Sapiński podkreślił, że produkty z budowanej proszkowni będą głównie przeznaczane na eksport, bo za granicą jest duże zapotrzebowanie na różne tzw. proszki fermentowane. - To typowy produkt eksportowy - podkreślił prezes Mlekovity. Dodał, że oprócz odżywek dla dzieci mowa również o koncentratach białek czy mleku instant.

Obecnie w grupie Mlekovita działają cztery tzw. wieże suszarnicze produkujące proszki w zakładach w Wysokiem Mazowieckiem, Trzebownisku oraz Lubawie. Dzięki nim w 2014 r. firma wyprodukowała 45 tys. ton produktów mlecznych w proszku. Innowacją jest zdemineralizowana serwatka.

Grupa Mlekovita jest spółdzielnią mleczarską z polskim kapitałem. Tworzy ją obecnie 15 zakładów produkcyjnych w Polsce oraz 29 firmowych centrów dystrybucyjnych. W 2015 r. Mlekovita powiększyła się o zakład w Baranowie (Mazowieckie) odkupiony od Hochlandu oraz o zakład w Tomaszowie Lubelskim. Zakład w Baranowie specjalizuje się w produkcji serów pleśniowych.

W 2015 r. Mlekovita zainwestowała 100 mln zł. Nowoczesne linie technologiczne zaczęły działać w zakładach w Wysokiem Mazowieckiem, Kościanie, Chrzanowie, Trzebownisku. W Trzebownisku działa jedyna w Polsce linia do produkcji sypkiego twarogu.

Mlekovita przerabia dziennie 6 mln litrów mleka (wzrost w 2015 r o 800 tys. litrów dziennie). W ciągu 11 miesięcy 2015 r. wyprodukowano m.in. 534 mln litrów mleka, 82 tys. ton serów, 41 tys. ton masła, 49 tys. ton proszków mlecznych. Mlekovita wytwarza ponad 650 rodzajów produktów. Jedna czwarta produkcji trafia na eksport.

Grupa Mlekovita zatrudnia w całej Polsce ok. 3,5 tys. pracowników.