Od 2012 r. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego prowadzi 3-letnią kampanię informacyjną, współfinansowaną ze środków Unii Europejskiej, Rzeczpospolitej Polskiej oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego: „QMP - wołowina zawsze dobra". Ma ona poszerzyć wiedzę o systemie QMP oraz o certyfikowanej wołowinie, produkowanej zgodnie z nim. Inicjatorzy systemu przewidują, że dzięki certyfikacji, uda się w Polsce rozwinąć rynek wołowiny, dorównujący tym na zachodzie.

System jakości QMP (Quality Meat Program) jest pierwszym krajowym systemem jakości mięsa wołowego. Dzięki niemu konsumenci wybierający produkty oznaczone znakiem jakości QMP mogą być pewni, że otrzymają mięso charakteryzujące się niezwykłą delikatnością, kruchością i soczystością. Wynika to z rygorystycznych wymagań, które stawiane są na każdym etapie produkcji wołowiny, poczynając od optymalnych warunków hodowli, starannej selekcji bydła, poprzez transport, aż po pakowanie i przechowywanie.

Warto również podkreślić, że system QMP daje gwarancję powtarzalnej jakości, dzięki czemu każdy kawałek mięsa wyprodukowanego w tym systemie będzie tak samo dobry i bogaty w wartościowe substancje odżywcze. Wołowina QMP pozyskiwana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym, które doskonale sprawdza się kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki.

Planując dietę należy pamiętać, że wybierając produkty spożywcze powinniśmy kierować się przede wszystkim ich wysoką jakością, która zagwarantuje nie tylko doskonały smak potraw, ale także da nam pewność, że spożywane przez nas dania będą bezpieczne.

Na element zróżnicowanej diety doskonale nadaje się wołowina, która niegdyś spożywana w dużych ilościach obecnie jest niestety pomijaną pozycją na liście zakupów. Przekonanie konsumentów do spożywana wołowiny może nastąpić jedynie w sytuacji, gdy będą mieli pewność stałej jakości, przy jednocześnie niewygórowanej cenie.

Podobał się artykuł? Podziel się!