PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Aktualne trendy w uprawie użytków zielonych

Aktualne trendy w uprawie użytków zielonych

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 26-08-2018 07:01

Tagi:

Podstawę żywienia bydła wciąż stanowią dobrej jakości pasze objętościowe sporządzane głównie z użytków zielonych. Rosnące wydajności w produkcji zwierzęcej wymagają nowych odmian o wysokich parametrach, które pozwalają wykorzystać w maksymalny sposób użytkowane grunty. O aktualnych trendach na użytkach zielonych rozmawiamy z Pawłem Zakrzewskim, dyrektorem zarządzającym DLF Seeds.



"Farmer": Ostatnio zmienia się hodowla nie tylko zwierząt, lecz także roślin. Jakie trendy występują obecnie w hodowli roślin pastewnych? Na jakie parametry kładzie się największy nacisk?

Paweł Zakrzewski: W hodowli nowych odmian traw kładzie się mocny nacisk na strawność paszy i wysokość plonów, a co za tym idzie - na jak najwyższą wartość plonu białka i węglowodanów. Genetyka traw i roślin motylkowatych przez ostatnie lata została tak poprowadzona, że nowe odmiany bardzo mocno różnią się (nawet o kilkanaście procent) od starych pod kątem wyżej omawianych wartości. Jeżeli chodzi o strawność, zawartość białka czy węglowodanów, to na polskim rynku jest jeszcze sporo do zrobienia, ponieważ większość mieszanek oferowanych producentom mleka jest skomponowana na starych kreacjach odmianowych, których rejestracje odbyły się kilkanaście lat temu, a niekiedy w latach 80. ubiegłego stulecia. Nasza firma równolegle skupia się w hodowli odmian traw i motylkowatych na odporności roślin na mróz czy suszę, a testy i rejestracje odmian oferowanych przez DLF Polska prowadzone są w najsurowszych warunkach Rosji czy Skandynawii. Działalność i hodowlę prowadzimy już ponad 100 lat. Przez ten czas nie zapominamy o tych wszystkich parametrach - patrzymy na te zagadnienia pod tym samym kątem, co rolnicy, ponieważ właśnie duńscy rolnicy są właścicielami DLF. Najlepszym przykładem postępu hodowlanego jest festulolium prowadzone w dwóch typach: kostrzewowym (na kostrzewie trzcinowej, bardziej na grunty suche) oraz życicowym, a także ostatnie odmiany lucerny Salsa czy 4.2 Power.

Jakie wymagania dotyczące produktów pojawiają się ze strony klientów, czyli rolników?

Rolnik patrzy przede wszystkim na efekt - żeby od razu na polu było widać duży plon. Natomiast nie da się osiągnąć wydajności na poziomie 10-12 tys. l mleka od krowy rocznie, mając tylko kiepskie trawy. Uważam, że mamy coraz większą grupę świadomych rolników, którzy coraz częściej wybierają mieszanki, zwracając uwagę na odmiany. Zauważam trend, że coraz większą uwagę przykłada się do białka, strawności, a co za tym idzie i odpowiednich odmian. Dobrym przykładem są tu mieszanki z lucernami. Porównując paszę wyprodukowaną z odmian sprzed 30 i sprzed 2 lat, widać, że obecna genetyka jest zupełnie inna, co zresztą zostało potwierdzone w badaniach. Zaawansowane prace trwają też nad odpornością na choroby, co poskutkowało poprawą jakości sianokiszonek ze względu na eliminowanie patogenów grzybowych.

Jakie znaczenie ma dobór gatunkowy w późniejszym użytkowaniu pastwisk?

Pytanie, co chcemy osiągnąć? Jest duża grupa rolników, którzy sugerują się tylko tym, co jest napisane w ulotce, np. że mieszanka jest na tereny suche i zawiera kupkówkę, a tak naprawdę mieszanka na gleby suche jest bardziej złożona. Poprawnie skonstruowana mieszanka zawiera gatunki predysponowane do danych warunków siedliskowych i to ma bardzo duże znaczenie.

Poza gatunkami mamy jeszcze odmiany, które różnią się od siebie wczesnością i innymi cechami. Odmiany dobrane w obrębie gatunku, np. wcześniejsze, bardzo szybko startują na wiosnę, dają pierwszy szybki odrost, natomiast późne odmiany wydłużają na jesieni wegetację. Niestety, jeszcze się tego u nas nie docenia.

Czym powinni się kierować hodowcy przy doborze mieszanki na użytki zielone?

Przede wszystkim rolnik powinien być świadomy, jakie ma pole, i dać sprzedawcy jak najwięcej informacji o swojej glebie, sposobie użytkowania bydła w gospodarstwie i o tym, jak zorganizowana jest produkcja mleka lub mięsa. Ważne są: pH, suma opadów, sama gleba - to jedno, a całe środowisko produkcji - to drugie. Sprzedawca powinien zaczynać od wizyty na polu. Jeśli przeprowadzi się szczegółową analizę tego, co dzieje się w glebie, wówczas dobranie mieszanki nie stanowi problemu.

Jak wygląda rozkład kupowanych mieszanek? Które cieszą się największą popularnością?

Największą popularnością cieszą się mieszanki kośno-pastwiskowe. Wynika to z faktu, że w gospodarstwach oprócz krów znajdują się jeszcze inne grupy wiekowe, które w wielu przypadkach korzystają właśnie z pastwisk. Nadal więc funkcjonuje w wielu gospodarstwach przemienne wykorzystywanie użytków zielonych. Hodowcy coraz bardziej doceniają też poprawę zdrowotności wynikającą z żywienia pastwiskowego, która przekłada się następnie na długość użytkowania krów. Jeśli uda się wydłużyć je choćby o jedną laktację, to takie działanie ma sens, ponieważ obniża koszty produkcji.

Lucerna uważana jest za najtańsze źródło białka roślinnego w żywieniu bydła. Czy potencjał drzemiący w tej uprawie jest przez rolników wykorzystywany?

Myślę, że coraz bardziej, co potwierdzają chociażby statystyki sprzedażowe. Dla lucerny zawsze dobry jest suchy rok - wtedy może pokazać swój potencjał. Chociaż Polska nie jest naturalnym środowiskiem dla lucerny, to obecnie w ofercie mamy odmiany o bardzo wysokiej mrozoodporności. W doradztwie agrotechnicznym przy uprawie lucerny jest jeszcze dużo do zrobienia, brak jest nadal świadomości, że roślina ta wymaga wysokiego pH, w granicach 7,5-8,0, i jak wszystkie rośliny - terminowości zabiegów agrotechnicznych, w tym nawożenia.

Czym się wyróżnia oferowany przez Państwa materiał siewny?

Przede wszystkim genetyką. Mamy odmiany, które są na świeżo rejestrowane i przebadane pod każdym kątem. Każda odmiana ma swój profil, na który składają się takie elementy, jak białko, energia, strawność, ale również informacje o wczesności odmiany, mrozoodporności, rezystancji na choroby czy też susze. Krótko mówiąc: razem z materiałem siewnym oferujemy cały pakiet informacji o produkcie. Ważną zaletą jest jakość, na którą składa się m.in. powtarzalność produkowanego materiału, jego czystość, jak również zdolność kiełkowania, która w naszych nasionach w większości bardzo mocno przekracza normy. Razem z produktem oferujemy pakiet wiedzy i doradztwa, co pozwala uzyskać lepsze wyniki produkcyjne.

Czy istnieje możliwość skomponowania własnej mieszanki?

Tak, w tym roku sprzedaliśmy już 20 t takich mieszanek. Oczywiście, czas oczekiwania jest nieco dłuższy, dochodzący do 2 tygodni. Wynika to z faktu, że cała produkcja bez wyjątku odbywa się w Danii. Warto więc złożyć zamówienie w okresie jesiennym czy zimowym, kiedy jest mniejsze obciążenie. Sporządzamy indywidualne mieszanki na określony teren, gdzie występuje jakiś problem, który można rozwiązać poprzez odpowiedni dobór odmian.

Jakie są priorytety firmy i plany na przyszłość?

W tym roku ruszyliśmy z rozmnożeniami materiału siewnego na polach. Mamy plantacje gorczycy, trawy westerwoldzkiej oraz koniczyny czerwonej na zbiór przyszłoroczny. Chcemy też mocno rozwijać sprzedaż, ale połączoną z profesjonalnym doradztwem. Warto w tym momencie wspomnieć o tym, że DLF dostarcza trawy na stadiony w Rosji na tegoroczne mistrzostwa świata w piłce nożnej.

 

Wywiad ukazał się w lipcowym wydaniu miesięcznika "Farmer" Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Rolnik 2018-08-27 19:07:11
    Duńczycy już nam pomogli w świniach więc tym korporacja i spółdzielnia dziękujemy.
  • ks 2018-08-26 13:27:25
    Jak patrzę po sąsiadach, to najnowszy trend w uprawie użytków zielonych (mocno promowany przez ARiMR) polega na utrzymaniu na polu koloru zielonego. Zero nawożenia, jakaś chabeta by to przydeptać, ewentualnie wykosić jak więcej pada deszcz i trawa sama rośnie.
  • Lewar 2018-08-26 12:02:36
    Super artykuł dla zaoczniaka z Golotczyzny co w wekend widzi krowę w książce bo mu każą
    Napisz w tabeli pH gleby nawożenie sumę opadów rocznych żeby wasza trawa rosła w Polsce
    Również podaj wartości kiszonek jakie z niej macie
    Bo to ważne
    Reszta to Hu j
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.59.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!