PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Alfabet ras bydła mięsnego

Chów i hodowla bydła mięsnego w Polsce zyskują coraz więcej zwolenników. Warto więc zapoznać się z użytkowanymi w kraju rasami bydła mięsnego, aby wybrać tę, która najbardziej pasuje do warunków, jakie mamy w swoim gospodarstwie.



W Polsce użytkowanych jest aż 15 ras, jednak tylko kilka z nich zyskało większą popularność. Przed rozpoczęciem działalności związanej z bydłem mięsnym warto poznać poszczególne rasy i ich wymagania dotyczące utrzymania i obsługi. Wybierając określoną rasę, należy wziąć pod uwagę szereg czynników, takich jak: posiadane obiekty inwentarskie, dostępność paszy (w tym bliskość pastwisk), temperament poszczególnych ras czy zapotrzebowanie na produkt, czyli w tym przypadku mięso o określonych walorach smakowych.

RASY MAŁE I DUŻE

Istnieje kilka kryteriów, według których klasyfikuje się rasy bydła mięsnego. Jednym z nich jest kaliber zwierząt, gdzie o przyporządkowaniu do danej kategorii decydują masa i wymiary zwierzęcia. Podział ras ze względu na kaliber wyróżnia trzy kategorie:

Rasy duże - zwierzęta tych ras przeznaczone są do opasu intensywnego, do wysokich mas ciała, bez ryzyka nadmiernego otłuszczenia, lecz charakteryzują się wysokimi wymaganiami dotyczącymi żywienia i warunków utrzymania. Do tej kategorii zaliczane są rasy: limousine, charolaise, blonde d’Aquitaine, simental mięsny, marchigiana, salers, belgijska błękitno-biała.

Rasy średnie - wyróżniają się wysoką wartością rzeźną. W skład tej grupy wchodzą: welsh black, piemontese, hereford, angus, wagyu.

Rasy małe - zalecane do ekstensywnego systemu żywienia ze względu na skłonność do wczesnego odkładania tłuszczu. Zwierzęta tych ras odznaczają się dobrą płodnością i żywotnością oraz efektywnym wykorzystywaniem pasz objętościowe, przy niewielkich wymaganiach dotyczących warunków utrzymania. Są to rasy: highland i galloway.

10 NAJPOPULARNIEJSZYCH RAS BYDŁA MIĘSNEGO W POLSCE

Analizując dostępne dane mówiące o liczebności populacji krów czystej rasy, można przedstawić następujący ranking 10 topowych ras mięsnych użytkowanych Polsce, zaczynając od najchętniej wybieranych, na najmniej popularnych kończąc.

1. Limousine

Jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych ras mięsnych na świecie, hodowana w ponad 60 krajach, w niemal wszystkich strefach klimatycznych. Limousine to również najpopularniejsza rasa bydła mięsnego użytkowana w Polsce. Popularność ta wynika m.in. z wszechstronności jej użytkowania, zarówno w systemie intensywnym, jak również ekstensywnym. Zwierzęta tej rasy należą do dużego kalibru. Krowy osiągają masę ciała w w granicach 650-800 kg przy wzroście wynoszącym 135 cm, a buhaje 1000-1200 kg przy wysokości w kłębie 145 cm. Umaszczenie jest jednolicie czerwone (od koloru bułanego do ciemnoczerwonego), z możliwymi rozjaśnieniami na brzuchu, wewnętrznej stronie ud oraz w okolicy oczu i śluzawicy. W literaturze często przewija się pogląd mówiący o łatwości wycieleń, jednak zaleca się nadzorowanie wszystkich porodów. Krowy charakteryzują się bardzo silnym instynktem macierzyńskim, co niejednokrotnie uniemożliwia nawet zbliżenie się do cielęcia.

2. Charolaise

Największa ze względu na kaliber i masę ciała francuska rasa bydła mięsnego, obecnie zepchnięta na drugą pozycję przez rasę limousine. Zwierzęta charakteryzują się jednolicie białym lub słomkowym umaszczeniem o jasnych nogach, racicach i śluzawicy. Dorosłe krowy osiągają masę 700-900 kg, a buhaje 1000-1200 kg przy wysokości w kłębie odpowiednio: 140 i 150 cm. Wadą tej rasy jest obniżona w stosunku do innych ras płodność i często trudne do wykrycia ruje. Mogą występować również trudne porody ze względu na stosunkowo wysoką masę urodzeniową (45-48 kg). Przekłada się to z kolei na wysokie przyrosty opasów, sięgające nawet 1500 g. Jest to typowa rasa do intensywnego użytkowania, wymagająca wysokich warunków utrzymania.

3. Hereford

Zwierzęta tej rasy stanowią największą populację wśród ras bydła mięsnego na świecie. Wyróżnia je charakterystyczne ubarwienie: głowa, podgardle, klatka piersiowa, brzuch i koniec ogona są białe, a reszta ciała barwy ciemnowiśniowej. Hereford należy do grupy ras średniego kalibru. Krowy ważą ok. 600 kg (czasem nawet 700 kg) przy średniej wysokości w kłębie wynoszącej 130 cm, buhaje zaś przy masie ok. 900 kg osiągają wysokość w granicach 135 cm. Krowy wykazują się wysoką płodnością, łatwością wycieleń oraz dużą opiekuńczością. Dużą zaletą tej rasy jest również dobra aklimatyzacja do zmiennych i trudnych warunków klimatycznych. Hereford doskonale radzi sobie w utrzymaniu pastwiskowym, nawet przy ubogiej roślinności i całodobowym utrzymaniu na pastwisku, przy minimalnej pracochłonności człowieka.

4. Simental

Simentale charakteryzuje masywna budowa i dobra zdrowotność. Masa ciała krów wynosi 700-800 kg, a buhajów do 1200 kg. Umaszczenie tułowia jest zazwyczaj łaciate w formie dużych beżowych lub czerwonych plam rozmieszczonych na białym tle. Powtarzającym się elementem są białe: głowa, podbrzusze, dolne partie kończyn oraz kiść ogonowa. Rasa ta jest bardzo często wykorzystywana do krzyżowania towarowego, a w wielu krajach, w tym i w Polsce, wykorzystywana dwukierunkowo. Simentale cechują się dobrym wykorzystaniem objętościowych pasz gospodarskich oraz łatwym przystosowywaniem do zróżnicowanych warunków środowiskowych. Mają dobrą zdolność opasową i wydajność rzeźną. Dobrze wykorzystują objętościowe pasze gospodarskie.

5. Angus czarny i czerwony

Do cech charakterystycznych tej rasy można zaliczyć bezrożność oraz jednolicie czarne, a rzadziej czerwone umaszczenie. Bydło średniego kalibru o masie 550-600 kg i 125 cm wysokości w kłębie w przypadku krów oraz 900 kg i 130 cm u buhajów. Doskonale znosi uboższe żywienie i trudne warunki klimatyczne. Zwierzęta tej rasy wyróżniają się wybitną wydajnością rzeźną osiągającą nawet 70 proc. przy jednocześnie małym udziale kości w tuszy. Mięso angusa wyróżnia się wysokimi walorami smakowymi i kulinarnymi z wyraźnie zaznaczoną marmurkowatością, co często przez konsumentów europejskich jest niedoceniane i uznawane za zbyt tłuste mięso. Młode bydło często ubija się przy masie ciała ok. 300 kg na tzw. młodą wołowinę - baby beef. Przy wykorzystaniu w krzyżowaniu towarowym do cech negatywnych trzeba zaliczyć tendencję do nadmiernego otłuszczania.

6. Highland

Zwana też "szkockim bydłem górskim" jest chyba najbardziej charakterystyczną i rozpoznawalną, a zarazem jedną z najstarszych ras bydła mięsnego. Jest to bydło długowłose, małego kalibru, o krótkich nogach i bardzo zróżnicowanym umaszczeniu (od jasnobrązowego, poprzez czerwone, aż do czarnego, zdarzają się też niekiedy zwierzęta o umaszczeniu białym lub srebrnym). Gruba okrywa włosowa sprawia, że warstwa tłuszczu podskórnego jest niewielka, co zapewnia dość chude mięso. Charakterystyczne dla tej rasy są również okazałe rogi o rozpiętości nawet 1,5 m. Masa krów to średnio 400-450 kg, a buhajów do 625 kg, przy wysokości w kłębie odpowiednio: 105 cm i 120-130 cm. Krowy tej rasy charakteryzują się bardzo dobrą płodnością, dużą łatwością ocieleń (cielęta przy porodzie ważą ok. 27 kg) i opiekuńczością. Jest to rasa długowieczna, wybitnie przystosowana do surowych warunków klimatycznych. Bydło tej rasy często jest utrzymywane hobbystycznie w gospodarstwach agroturystycznych.

7. Salers

Rasa odporna na trudne warunki klimatyczne, niewymagająca w zasadzie żadnych budynków. Zwierzęta o dużym kalibrze. W przypadku krów masa ciała wynosi ok. 650-850 kg przy wysokości w kłębie ok. 140 cm. Buhaje zaś ważą ok. 1000-1200 kg, osiągając przeciętną wysokość w kłębie ok. 150 cm. Zwierzęta najczęściej umaszczone są w odcieniach ciemnoczerwonych bądź mahoniowych. Wysoka mleczność krów (najwyższa wśród ras mięsnych - ok. 3 tys. kg mleka) i nadzwyczajna opiekuńczość stwarzają możliwość odchowania większej liczby cieląt.

8. Blonde d’Aquitaine

Bydło to należy do grupy ras dużych. Dorosłe krowy ważą 700-800 kg, a buhaje 1000-1200 kg, przy wysokości w kłębie odpowiednio: 140-145 oraz 150-155 cm. Umaszczenie ciała jest najczęściej jednolicie płowe, a rogi, racice i śluzawica są w kolorze cielistym. Wybitne umięśnienie, wysoka wydajność rzeźna (ok. 65 proc.) oraz dość łatwe porody zachęcają hodowców do wykorzystywania tej rasy w krzyżowaniu towarowym. Dużym atutem rasy jest również spokojny temperament, co znacznie ułatwia obsługę stada.

9. Welsh black

Są to zwierzęta średniego kalibru o jednolicie czarnym umaszczeniu. Krowy tej rasy osiągają 130-132 cm wysokości w kłębie przy masie ciała rzędu 600-700 kg, zaś dojrzałe buhaje ważą 900-1000 kg przy wysokości w kłębie 140-142 cm. Do zalet rasy można zaliczyć małe wymagania pokarmowe i jak w przypadku innych ras brytyjskich łatwość adaptacji do trudnych warunków klimatycznych.

10. Piemontese

Piemontese jest włoską rasą bydła średniego kalibru. Buhaje osiągają masę ciała 900-1000 kg przy wysokości w kłębie 145 cm, krowy zaś ważą średnio 600 kg i mierzą w kłębie 140 cm. Umaszczenie jest biało-szare, z charakterystycznym ciemnym wybarwieniem śluzawicy, rogów, uszu i racic. Zwierzęta odznaczają się bardzo dobrym umięśnieniem zadu wynikającym z genetycznie utrwalonej hipertrofii mięśni tej partii ciała. Ze względu na dość wysoką produkcję mleka (ok. 2000 kg) część populacji krów jest dojona, a mleko wykorzystuje się do produkcji słynnego sera - parmezanu. Rasę tę często wykorzystuje się do krzyżowania towarowego ze względu na wzrost wydajności rzeźnej i jakości mięsa u mieszańców.

 

Artykuł ukazał się w numerze 09/2016 miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (11)

  • Marcin 2016-10-16 21:44:24
    Jak nie masz pastwisk to rób opas masz pastwiska rób odsadki prościej się nie da....
    Masz opas rób kukurydze masz matki siej trawę a o qq zapomnij wiecej problemów niż korzyści.
  • zenon 2016-10-16 12:40:28
    ja chcem mamki hereford na cielaki
  • kzo 2016-10-16 10:49:18
    Bardzo niskie ma wymagania Zenek.jak angus.ale byki jak chcesz chować to musza zjeść.jak kazde
  • zezon 2016-10-16 10:08:15
    imien a wymagajaca rasa w zyweniuu jest Hereford
  • imen 2016-10-15 21:47:05
    Hereforda kiedyś hodowałem super rasa spokojna , małe problemy z porodami tylko handlarzom się nie podobała bo musi być limousine .
  • zeno 2016-10-15 20:25:37
    chodzi mi o mamki hereford na wybiegu bez pastwiska stosowac najtansze pasze
  • klex 2016-10-15 18:23:04
    Zenon a czym będziesz karmić?? Peletem z wieśpaszu? Jak wolisz robić robotę za bydło możesz... Ale po co?
  • zeno 2016-10-15 16:59:48
    mam pytanie czy mozna hodowac hereforda na wybiegu bez pastwiska?
  • Sinecod 2016-10-15 15:49:21
    Taaa, wszyscy idą w mięsne to i zaraz ceny polecą na łeb na szyje bo towaru będzie po brzegi. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma- taka oto prawda.
  • karol 2016-10-15 14:02:55
    z ras francuskich jak limuzyne czy charolaise otzymuje się mięso głównie dla przemysłu, tylko z ras Hereford i Angus można robić dobre steki itd. Swiat o tym wie dlatego dobrze pisze kzo, że najliczniejszą rasą na świecie jest Hereford a dalej Angus. Francuzi wcisneli polskim rolnilom Limuzyne aby mogli sprzedawać wołowinę na kebap w Arabii
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.111.185
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!