PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Alkohol i mykotoksyny w kiszonkach

Alkohol i mykotoksyny w kiszonkach Wykwit pleśni na kiszonce z kukurydzy fot. Ł. Głuchowski

Wysokie temperatury sprzyjają psuciu się kiszonek. Jest to bardzo niebezpieczne zjawisko, któremu musimy zapobiegać. Jednym z objawów jest alkoholowy zapach paszy.



W czasie wysokich temperatur obserwujemy wzmożone psucie się pryzm kiszonek z kukurydzy. Jest to następstwo wtórnej fermentacji np. alkoholowej oraz szkodliwego działania pleśni. Wybierając paszę z pryzmy bądź silosu czujemy wtedy zapach alkoholu oraz możemy zauważyć wykwity białej, niebieskiej bądź czerwonej pleśni.

Warto badać kiszonki, aby uzmysłowić sobie skalę problemu obecności alkoholu w paszy. Jeśli analiza wykaże, że w kiszonce znajduje się 1 proc. alkoholu etylowego to z każdym pobranym 1 kg krowa „wypija” 10 ml czystego spirytusu. Przy dawkach składających się w dużej mierze z takiej kiszonki, wątroba krowy jest bardzo mocno obciążona.

Negatywne oddziaływanie na organizm bydła wykazują również mykotoksyny – metabolity wtórne wytwarzane m.in. przez grzyby pleśniowe. Mykotoksyny odpowiedzialne są za pogorszenie wyników rozrodu, spadki produkcji oraz ogólne osłabienie organizmu.

Zapobieganie

Wtórnej fermentacji, zachodzącej ze wzmożoną siłą w strefie wybierania pryzmy, można zapobiegać. Jednym ze sposobów jest takie wybieranie materiału, aby ściana pryzymy była równa. Pomocne jest przy tym używanie specjalnych wycinaków do kiszonek.

Dodatkowo gdy zauważamy psucie się materiału w obszarze wybierania, co ma najczęściej miejsce w miesiącach letnich, można spryskać kiszonkę kwasem propionowy po każdym wybieraniu paszy. Zapobiega to wtórnej fermentacji. Na rynku dostępne są zarówno kwasy w czystej formie w cenie ok 20 zł/l jak i mieszaniny kwasu propionowego z np. kwasem mrówkowym (co obniża cenę specyfiku do ok. 10 zł/l).

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • sabik 2017-09-04 11:59:52
    Dlatego ja wole młóto browarniane od domino.org.pl . Zachowuje ono dobra jakość naprawdę długo. Ponad to jest mlekopędne, wiec Ci co posiadają bydło będą zadowoleni.
  • Albercik 2017-08-05 19:22:23
    Ma ktoś patent jak odzyskać ten alkohol? Tak się pytam bo na piwo za 500+ nie starcza
  • grunwald 2017-08-04 20:02:14
    Dobre wątroba krową siada, a tak powarznie to może krowy na zieloną trawe.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.77.30
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!