PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Alternatywne pójło dla cieląt

Alternatywne pójło dla cieląt Alternatywne źródło pokarmu dla cieląt może stanowić nie tylko zdrowsze, ale i tańsze rozwiązanie; Fot. Ł.Ch.

Zakwaszone, sfermentowane, a może jogurt? To kilka możliwości zastąpienia w żywieniu cieląt mleka surowego lub preparatów mlekozastępczych.



Spotykaną w terenie praktyką jest wykorzystanie w żywieniu cieląt zakwaszonego pójła. Jakie są zalety takiego zabiegu? Zakwaszanie ma na celu przede wszystkim ograniczenie rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów, co pozwala na przedłużenie trwałości uzyskanego w ten sposób pójła.

Doświadczenia wskazują, że w prawidłowy sposób zakwaszona siara może być przechowywana w niereagujących z nią pojemnikach nawet powyżej miesiąca, bez ryzyka zepsucia. Zakwaszać można również preparaty mlekozastępcze. Wykorzystuje się w tym celu najczęściej kwas mrówkowy w stężeniu 0,3 proc.

Siarę można zakwaszać lub poddawać naturalnemu procesowi fermentacji. Daje to możliwość zagospodarowania nadwyżek siary, która w innym wypadku musiałaby zostać zutylizowania. Siara skumulowana z kilku udojów powinna wystarczyć cielęciu na około 30 dni. Przyjmuje się przy tym, że liczba cieląt karmionych z jednego zbiornika nie powinna być wyższa niż liczba krów, od których pozyskiwana jest siara.

Ciekawą propozycją może być żywienie cieląt jogurtem, wyprodukowanym we własnym gospodarstwie. pokarm taki powstaje w wyniku fermentacji mleka, po zaszczepieniu probiotycznymi bakteriami z rodzaju lactobacillus. W efekcie pójło takie oprócz wartości odżywczej posiada również właściwości probiotyczne, co wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i ograniczająco na występowanie biegunek u cieląt.

Produkcję jogurtu można rozpocząć od zakupu jogurtu ze sklepu zawierającego żywe kultury bakterii i dodanie do niego 1 litra mleka. Następnie jogurt rozcieńcza się mlekiem w stosunku 1:10, w odstępach 24 – godzinnych. Wyprodukowanym w gospodarstwie jogurtem można żywić cielęta już po zakończeniu podawania siary, aż do momentu odsadzenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.186.112
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!