Jak podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA, stopniowa redukcja eksportu z Antypodów wiąże się ze spadającą liczbą ubojów bydła oraz najniższym pogłowiem tych zwierząt od 20 lat.

Wrześniowy eksport australijskiej wołowiny do Stanów Zjednoczonych obniżyły się o połowę w stosunku do poziomu z września 2015 r., wynosząc 13,9 tys. ton. Od początku br. do końca września Australia wyeksportowała w tym kierunku łącznie 196,2 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 42 proc. mniej niż przed rokiem.

- Z kolei w okresie styczeń-wrzesień br. eksport australijskiej wołowiny do Chin obniżył się o 33 proc. do 71,4 tys. ton, a do krajów z Bliskiego Wschodu zmniejszył się o 41 proc. do 24,3 tys. ton, podaje FAMMU/FAPA.

Zdaniem ekspertów, mniejszy wywóz wynikał ze wzrostu konkurencji eksporterów wołowiny z Brazylii na tych rynkach.

Największym rynkiem zbytu dla australijskiej wołowiny była we wrześniu 2016 Japonia. Podczas dziewiątego miesiąca br. do kraju kwitnącej wiśni trafiło 20,5 tys. ton wołowiny z Australii.

Nie na wszystkich rynkach australijska wołowina zanotowała spadek popularności. Wysyłki do Korei Południowej kontynuowały trend wzrostowy. W pierwszych dziewięciu miesiącach br. Australijczycy wyeksportowali do Korei Południowej 128,6 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 8 proc. więcej niż rok wcześniej.